Ακέφαλοι παραμένουν οι κρίσιμοι φορείς για τις δημόσιες συγκοινωνίες

28.11.2015

Την σθεναρή αντίδραση των βουλευτών της ΑΝΕΛ αλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνάντησε ο  υπουργός  Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης,  όταν επιχείρησε να περάσει τα «δικά του παιδιά» από την επιτροπή της Βουλής για τις νέες ηγεσίες στους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών κι αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει.

Ο Χρήστος Σπίρτζης πρότεινε 6 συνολικά πρόσωπα να στελεχώσουν τις αντίστοιχες θέσεις προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων στον ΟΑΣΑ, τον ΟΣΥ και το ΣΤΑ.ΣΥ.

Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει διάκριση μεταξύ του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου, καθώς και οι δύο αυτές ιδιότητες πρέπει να αφορούν ένα μόνο άτομο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και οι ΑΝΕΛ – ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιχείρησαν να πείσουν τον κ. Σπίρτζη ότι δεν μπορεί να περάσει 6 άτομα στις διοικητικές αυτές θέσεις. Ο υπουργός επέμεινε επικαλούμενος νομικές γνωμοδοτήσεις που το επιτρέπουν, αλλά λύση δεν βρέθηκε. Μπροστά στον κίνδυνο να καταψηφιστούν οι προτάσεις του, ο κ. Σπίρτζης υπαναχώρησε, δηλώνοντας πως σύντομα θα φέρει στη Βουλή τροπολογία που θα λύνει το πρόβλημα. Με αποτέλεσμα οι κρίσιμοι φορείς για τις δημόσιες συγκοινωνίες να παραμένουν ακέφαλοι στο μεταξύ διάστημα.

Οι προτάσεις Σπίρτζη

  1. ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών)
  • Αναστάσιος Ταστάνης – Πρόεδρος
  • Ιωάννης Σκουμπούρης – Διευθύνων Σύμβουλος
  1. ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες)
  • Ζωή Γεωργίου – Πρόεδρος
  • Γεώργιος Αναγνωστόπουλος – Διευθύνων Σύμβουλος
  1. ΣΤΑ.ΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες)
  • Σταύρος Στεφόπουλος – Πρόεδρος
  • Παναγιώτης Βόγκας -Διευθύνων Σύμβουλος