Ακριβότερες οι εργαστηριακές εξετάσεις για τους ασφαλισμένους

24.2.2016

Τις τσέπες των ασφαλισμένων θα βαραίνουν στο εξής οι εργαστηριακές εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα καθώς αυξάνεται η συμμετοχή τους, Η κυβέρνηση με αυτή την απόφασή ουσιαστικά χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων κλείνοντας τους το μάτι ικανοποιώντας τα αιτήματά τους σε βάρος των πολιτών.

Ο  Αναπληρωτής  υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης  με ένα πονηρό τρικ, μετακυλύει μεγάλο μέρος του κόστους αιματολογικών και άλλων εξετάσεων στους ασφαλισμένους, κάτω από τις πιέσεις και αντιδράσεις των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων για τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές των συγκεκριμένων εξετάσεων.

Έτσι, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη (δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 372, 18.2.2016), η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις υπολογίζεται στο 15% επί του κρατικού τιμολογίου. Μέχρι πρότινος, η συμμετοχή υπολογιζόταν στο 15% της ασφαλιστικής τιμής των εξετάσεων, που είναι κατά πολύ χαμηλότερη της τιμής του κρατικού τιμολογίου.

«Για παράδειγμα, μία εξέταση έχει τιμή -βάσει του κρατικού τιμολογίου- 30 ευρώ και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 18 ευρώ. Μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι κατεβάλλαμε συμμετοχή 15% στα 18 ευρώ, που είναι η ασφαλιστική τιμή. Τώρα, η συμμετοχή θα υπολογίζεται επί των 30 ευρώ.

Χαμένος ο ΕΟΠΥΥ

Ο κ. Λεοντόπουλος καταγγέλλει ότι πέρα από τις αυξήσεις των συμμετοχών των ασφαλισμένων υπάρχει και άλλο ζήτημα: τη διαφορά θα την εισπράττουν τα διαγνωστικά κέντρα. Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να εισπράττει ό, τι και πριν, δηλαδή 15% επί της ασφαλιστικής τιμής.

«Αν αυτό επεκταθεί και σε άλλες εξετάσεις, όπως οι είναι οι ακτινολογικές», προσθέτει,«τότε θα συμβεί ολοκληρωτική καταστροφή των ασθενών και δη των χρονίως πασχόντων».