Αλαλούμ με τα καφέ-μπαρ και τις καφετέριες: Ποιες ανοίγουν από Δευτέρα 3 Μαΐου

Με απόφαση που θα εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να επιτραπεί η λειτουργία των καφέ μπαρ μαζί με εστίαση και καφετέριες.

Πράσινο φως για το άνοιγμα και των καφέ – μπαρ, από τη Δευτέρα 3 Μαΐου, μαζί με την εστίαση, φαίνεται ότι θα δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά το αλαλούμ που έχει προκαλέσει η απόφαση να ενταχθούν στις επιχειρήσεις που ανοίγουν από τη Δευτέρα του Πάσχα, μόνο οι καφετέριες και όχι συγκεκριμένοι ΚΑΔ που αφορούν σε καφέ – μπαρ.

Το πρόβλημα προέκυψε μετά την αποκάλυψη ότι ορισμένα καφέ- μπαρ έχουν κωδικό ίδιο με αυτόν των νυχτερινών κέντρων, και συνεπώς εξαιρούνται.

Ετσι, με κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να επιτραπεί η λειτουργία των καφέ μπαρ με κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διευκρινίζεται ότι θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και σε ημιυπαίθριους χώρους, αρκεί αυτοί να είναι ανοικτοί και όχι σε κλειστό χώρο χωρίς τζάμια, όπως είχε ισχύσει πέρυσι.

Τι ανοίγει από τη Δευτέρα του Πάσχα

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, από τη Δευτέρα 3 Μαΐου επιτρέπεται να ανοίξουν τα καταστήματα του κλάδου της εστίασης που έχουν κάποιον από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

  • 56.10 (εστιατόρια),
  • 56.30.10.03 (υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο),
  • 56.30.10.06 (υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια),
  • 56.30.10.07 (υπηρεσίες καφετέριας),
  • 56.30.10.14 (υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο).

Δεν επιτρέπεται να ανοίξουν οι επιχειρήσεις:

  • με κύριο ΚΑΔ 56.21 (υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, δηλαδή επιχειρήσεις catering),
  • με ΚΑΔ 56.30 (υπηρεσίες ποτών, μπαρ) και
  • οι οκταψήφιοι.

Τα… παράδοξα των ΚΑΔ και οι φόβοι για “παραθυράκια” στα νυχτερινά κέντρα

Η απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων ΚΑΔ έχει δημιουργήσει αντιδράσεις. Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων διαμαρτύρονται ότι δημιουργεί καφέ δύο ταχυτήτων και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ζητούν να λαμβάνεται υπόψη το τι αναγράφεται στην άδεια της επιχείρησης βάσει της οποίας λειτουργεί, και όχι ο ΚΑΔ.

Ο λόγος που αποφασίστηκε να απαγορευθεί η λειτουργία σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι για να μην υπάρξουν “παραθυράκια” που θα επιτρέψουν το άνοιγμα νυχτερινών κέντρων και μπαρ.

Ωστόσο, τα παράδοξα είναι πολλά: Για παράδειγμα, όπως σημειώνει η Καθημερινή από τη Δευτέρα θα επιτρέπεται να λειτουργεί κανονικά ένα κατάστημα με κύριο ΚΑΔ 56.30.10.07 (καφετέρια), που το βράδυ μπορεί να σερβίρει και ποτά, αλλά εάν δίπλα βρίσκεται ένα καφέ-μπαρ με κύριο ΚΑΔ 56.30.10.04, που έως το απόγευμα μπορεί να σερβίρει καφέ και το βράδυ ποτά, δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις, να λειτουργήσει. Την ίδια ώρα, επίσης, μπορεί να λειτουργεί ένα εστιατόριο με κύριο ΚΑΔ 56.10, όπου φυσικά οι πελάτες μπορεί να καταναλώνουν αλκοόλ, αλλά όχι ένα καφέ-μπαρ που σερβίρει και φαγητό, ακριβώς διότι έχει κύριο ΚΑΔ 56.30.10.04.

thetoc.gr