Αλεξανδρούπολη: Συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων

17.1.2016

Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων ήταν το κεντρικό θέμα του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, πρόβλημα που ταλανίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση καθώς τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται στην χώρα μας από την ΕΕ για την μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας είναι δυσβάσταχτα.

Ο  πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, εκτίμησε μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου ότι είχε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα γιατί ανοίγει νέες συνεργασίες με την πολιτεία αλλά και τους δήμους για την διαχείριση του προβλήματος.

«Το συνέδριο μας θεωρώ ότι είχε τη μέγιστη επιτυχία, από πλευράς συμμετοχής, λόγω των απόψεων που κατατέθηκαν αλλά και των συνεργασιών που προέκυψαν μέσα από τη διάθεση και της πολιτείας αλλά και της αυτοδιοίκησης να συνεργαστούν».

Λίγο πριν την επίσημη λήξη του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης σε μία πρώτη αποτίμηση των εργασιών ανέφερε πως είναι σημαντικό το ότι έγινε αποδεκτό από όλους το συμπέρασμα πως η Ελλάδα είναι ουραγός στην ευρωπαϊκή ζώνη στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων. «Συμφωνήσαμε όλοι ότι αυτό το θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αμέσως, με τη σύμπραξη δήμων μέσα από μία νέα πολιτική διαδικασία και χωρίς κηδεμονεύσεις. Όπου υπάρχει αδυναμία των δήμων να πετύχουν αυτή τη συσπείρωση, οι περιφέρειες μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία…Όλα εξαρτώνται από τις διαθέσεις και από την κοινή λογική. Κανείς μας πιστεύω δεν είναι σε φάση που να ξέρει το αυτονόητο και να δέχεται ένα κηδεμόνα χωρίς λόγο και αιτία. Θα συνεργαστούμε αλλά ισοτίμως και ο καθένας στο ρόλο του. Αυτό θα πρέπει να περάσει παντού».

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη επίσης κοινώς αποδεκτή είναι η διαπίστωση της αναγκαιότητας άμεσης νομοθέτησης, από την κεντρική εξουσία, για τη γρήγορη αδειοδότηση χώρων που είναι σημαντικοί για τον κάθε δήμο, δηλαδή πράσινα σημεία, Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και σημεία μεταφόρτωσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε τη σημαντικότητα μεταλαμπάδευσης στην Ελλάδα των βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούνται στην Ευρώπη, καθώς και της ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να συμμετέχουν γνωρίζοντας που πάνε τα απορρίμματα.

Τέλος ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε καλή τη μέχρι σήμερα συνεργασία με το υπουργείο, κατέστησε σαφές ότι από πλευράς δήμων υπάρχει αμέριστη διάθεση περαιτέρω συνεργασίας διευκρινίζοντας όμως πως εάν – κάτι που όπως δήλωσε δεν πιστεύει- δεν υπάρξει συνεργασία «θα μπούμε πολύ δυναμικά -και όχι μόνο μέσα από μία αίθουσα- στο να διαχειριστούμε τα απορρίμματα όπως όλη η Ευρώπη».

Comments are closed.