Αλλάζει η θεωρία για τον λόγο παρακμής του μυκηναϊκού πολιτισμού

Φαίνεται πως οι σεισμοί δεν ήταν εκείνοι που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη

Μια νέα έρευνα σχετικά με τον μυκηναϊκό πολιτισμό, έρχεται να αντικρούσει τη θεωρία που υπήρχε σχετικά με τον λόγο παρακμής του, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν πως μεγάλοι σεισμοί ήταν αυτοί που κατέστρεψαν τα μεγάλα ανάκτορα, περίπου το 1200 π.Χ.

Από το 2012, μια ομάδα υπό τον Γερμανό αρχαιολόγο, Γιόζεφ Μάραν, του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και τον γεωφυσικό, Κλάους-Γκίντερ Χίντσεν, διεξάγει έρευνες στην Τίρυνθα και τη Μιδέα. Τα αποτελέσματα της ερευνάς τους δημοσιεύθηκαν στο Bulletin of the Seismological Society of America και αναμεταδίδονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αν και κάποια ευρήματα στις δύο πόλεις μπορούν να εξηγηθούν από τη σεισμική επιβάρυνση, άλλες μη σεισμικές αιτίες μπορούν να εξηγήσουν τις περισσότερες από τις ζημιές που παρατηρούνται. Σε κάποιες περιπτώσεις οι δομικές ζημιές είναι ξεκάθαρο ότι δεν προκλήθηκαν από σεισμούς», αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Τα αποτελέσματα (των ερευνών μας) καταδεικνύουν ότι είναι απίθανο ένας καταστροφικός σεισμός στην Τύρινθα και τη Μιδέα να συνέβαλε στο τέλος της μυκηναϊκής περιόδου», τονίζουν στην έκθεσή τους.

Ο Γερμανός αρχαιολόγος Γιόζεφ Φίσερ ανέφερε στο βιβλίο του «Μυκηναϊκά ανάκτορα: τέχνη και πολιτισμός» του 2017 ότι μια σειρά παραγόντων φαίνεται ότι συνέβαλαν στην παρακμή του πολιτισμού αυτού.

Περίπου το 1200 π.Χ. οι καλά οχυρωμένες πόλεις καταστράφηκαν οριστικά, κάτι που αν δεν οφείλεται σε σεισμική δραστηριότητα, σίγουρα οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, σε κάποια εξωτερική εισβολή ή εσωτερική εξέγερση. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε μεγάλη έλλειψη σε μπρούτζο, βασικό υλικό της εποχής, ενώ παράλληλα λιμός έπληξε τον πληθυσμό της περιοχή.

Έτσι, λοιπόν, οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά ενδέχεται να ήταν αυτά που βύθισαν τον μυκηναϊκό πολιτισμό σε υπαρξιακή κρίση. Πόλεμοι κατέστησαν αδύνατο το εμπόριο με μακρινές χώρες, οι λιμοί προκάλεσαν εξεγέρσεις και κύματα μετανάστευσης.

Όλα αυτά έμοιαζαν με σεισμό, όμως όχι πραγματικό, αλλά κοινωνικό και οικονομικό…