Αλλάζουν όψη οι Ιστορικές Παλιές Φυλακές Ωρωπού

Αλλάζει όψη ο ιστορικός χώρος των Παλαιών φυλακών στη Σκάλα Ωρωπού. Ένας  χώρος που για δεκαετίες ήταν εγκαταλελειμμένος με κτίρια σε άθλια κατάσταση, σχεδόν, ετοιμόρροπα.

Ο χώρος των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να τον αξιοποιήσει, αν και  εκεί γράφτηκε μια από τις πιο μελανές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Αρχικά μετά από αίτημα του Δήμου Ωρωπίων, ο χώρος παραχωρήθηκε, ώστε να χρησιμοποιείται για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σιγά σιγά όμως οι χρήσεις του αυξήθηκαν με την εγκατάσταση νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Ωδείου, κοινωνικών δομών και άλλων δράσεων. Παρά ταύτα ο περιβάλλοντας χώρος και τα κτίρια παρέμειναν σε μια άθλια κατάσταση που δεν συνάδει με την ιστορία του.

Κατά καιρούς ακούστηκαν πολλές και σημαντικές  προτάσεις από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές ή τοπικούς φορείς για την αξιοποίησή τους. Είτε να γίνει ανοιχτό θέατρο, είτε Πανεπιστήμιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είτε μουσειακός χώρος,  είτε Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Προτάσεις αξιόλογες, που όμως χρειάζονται χρήματα, μελέτες, χρόνο εγκρίσεις και γραφειοκρατικές υπερβάσεις για να προχωρήσουν σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Ωρωπού, με Πρόεδρο τον κ. Μιχάλη Τόλια, πρόκειται να προχωρήσει στην  αξιοποίηση του ιστορικού χώρου με έργα εξωραϊσμού και καθαρισμού, εντός και εκτός των κτιρίων αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο.

Βεβαίως, δεν πρόκειται για  αρχιτεκτονικές ή αισθητικές αλλαγές, καθώς ο χώρος των Παλαιών Φυλακών έχει κριθεί ιστορικός και διατηρητέος. Αλλά για παρεμβάσεις ευπρεπισμού των κτιρίων και αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών και των τοπικών  πολιτιστικών σωματείων.

Στο πλαίσιο αυτό, σε ένα από τα κτίρια, θα φιλοξενηθεί ο Σύλλογος Κρητών Ωρωπού «Η ΚΡΗΤΗ», του οποίου ο Πρόεδρος κ. Μπαφάκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Παναγιωτόπουλος και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κα Μπαφάκη ανέλαβαν, με προσωπική δουλειά, τον εσωτερικό και εξωτερικό εξωραϊσμό του. Σήμερα το κτίριο, στη νότια πλευρά των Παλαιών Φυλακών, έχει αλλάξει άρδην όψη και είναι έτοιμο προς χρήση.

Ανάλογη τύχη θα έχουν και άλλα κτίρια στο χώρο των Παλαιών Φυλακών. Εκεί αναμένεται να μεταφερθούν και τα γραφεία του Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Ενώ σκέψη υπάρχει και για τη δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης και για αυτό η Περιφέρεια έχει αποφασίσει να διαθέσει κατά αρχήν το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ, χωρίς όμως επί του παρόντος να έχει προχωρήσει και στην αποδέσμευση του ποσού.

Επίσης άμεσα αναμένεται να μετακομίσει και το συσσίτιο από τις Παλαιές φυλακές στο νέο κτίριο κοινωνικών δομών, απέναντι από την Τοπική Μονάδα Υγείας Σκάλας Ωρωπού.

Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου κ. Θωμά Ρούσση  είναι σαφής. Να αξιοποιηθεί άμεσα  ο ιστορικός χώρος των Παλαιών Φυλακών και να μετατραπεί σε πάρκο πολιτισμού.  Ένας πολιτιστικός πολυχώρος, όπου θα προσελκύει τους επισκέπτες και θα γίνει κυψέλη πολιτιστικής και δημιουργικής εκφοράς λόγου και τέχνης.