Αλλαγές στο ασφαλιστικό επεξεργάζεται ο Γ. Κατρούγκαλος

22.1.2016

Αλλαγές στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Αλ Τσίπρας την Τρίτη, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, κυρίως στον τομέα των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και μεταβατικές διατάξεις για εκείνες τις ομάδες που θίγονται περισσότερο.

Τις αλλαγές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επεξεργάζεται ήδη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και άλλους.

Το ερώτημα είναι πως ο κ Τσίπρας θα εξαγγείλει αλλαγές, όταν το κουαρτέτο των δανειστών ζητά μεγαλύτερες περικοπές και στις κύριες συντάξεις και ήδη έχει επιστραφεί το σχέδιο Κατρούγκαλου. Μια τέτοια κίνηση είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Από την άλλη η κυβέρνηση βλέπει ότι το ασφαλιστικό αρχίζει να μετατρέπεται σε αχίλλειος πτέρνα, με ανυπολόγιστη ζημιά για το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε τυφώνα. Βεβαίως οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με τις διαδηλώσεις στο πεζοδρόμιο και το κλείσιμο δρόμων. Οι διαμαρτυρίες όμως δημιουργούν αρνητικό κλίμα και πίεση στους βουλευτές να ψηφίσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Άρα ο κίνδυνος μιας Κοινοβουλευτικής ήττας είναι προ των πυλών για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάτι που σήμαινε και το τέλος της ζωής της.

Ο κ Τσίπρας  εκτιμά ότι με τις αλλαγές αυτές θα μειωθεί η πίεση που δέχεται στο κοινωνικό μέτωπο, ενώ θεωρεί ότι στην αποσυμπίεση θα συμβάλει και η στάση της νέας ηγεσίας της ΝΔ, που ναι μεν επιτίθεται σφοδρά κατά της κυβέρνησης για την αγροτική της πολιτική, ωστόσο τάσσεται κατά ακραίων μορφών κινητοποιήσεων, όπως τα μπλόκα.

Ούτως ή άλλως η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό θα αποτελέσει κρας τεστ όχι μόνο για τον πρωθυπουργό και τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα έχουν την παρθενική τους δημόσια αντιπαράθεση, αλλά και για τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, που πιέζονται ιδιαίτερα από την πόλωση που ξεκίνησε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Η ομιλία στο Ταε Κβο Ντο

Ο ΣΥΡΙΖΑ γνήσιο τέκνο των μεθόδων των ένδοξων  ημερών του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να γιορτάσει την επέτειο  του ενός χρόνου διακυβέρνησης με ομιλία  του Αλέξη Τσίπρα σε κομματικό ακροατήριο, την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός

Θα επιχειρήσει με μια φιέστα παλαιού αριστερού τύπου να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να σταματήσει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση. Μόνο που η ιστορία έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους φιέστες δεν αποδίδουν. Εκτός κι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο.