Αλλαγή σελίδας ως Ελλάδα και ως Ευρώπη

 

Μετά την κρίσιμη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για αλλαγή σελίδας «ως Ελλάδα και ως Ευρώπη».

Ω ς ένα μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο κ. Βαρουφάκης τη συμφωνία που έγινε σε συνδυασμό του σεβασμού στους κανόνες με το σεβασμό στη δημοκρατία και της λογικής με την ιδεολογία. Τόνισε πως τα νέα υφεσιακά μέτρα και το αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα  του 3,5 % αποτράπηκαν εξηγώντας πως το  πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Σχετικά με τις δεσμεύσεις περί αποφυγής μονομερών κινήσεων επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε αυτές τις δεσμεύσεις. Ξεκαθάρισε όμως ότι οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός αρνητικού δημοσιονομικού αντίκτυπου. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν στόχο αν δημιουργήσουν νέα ελλείμματα αλλά αν συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Η ισχύς της συμφωνίας  είναι για τέσσερις μήνες και διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις αυτή την περίοδο. Σημαντική είναι η διευκρίνηση από πλευράς του ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην επιστολή που έστειλε η ελληνική πλευρά και της απόφασης που ελήφθη στην χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να έρθουν σε επαφή με την κυβέρνηση για να καθορίσουν τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να μπουν στη λίστα που θα παραδώσει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. «Θα πάρουμε και τις απόψεις των θεσμών, γιατί και εκείνοι έχουν ιδέες. Αλλά εμείς θα γράψουμε τη λίστα. Και μετά -εκεί είναι η μεγάλη μας αγωνία- να υλοποιήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι οι διαφορές τις νέας συμφωνίας σε σχέση με της προηγούμενης κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση δεν υπέγραψε το παλιό πρόγραμμα και δεν δεσμεύτηκε να μειώσει τις συντάξεις, ούτε να αυξήσει το ΦΠΑ και θα συμμετέχουν  και οι ίδιοι στη συγγραφή των μεταρρυθμίσεων.

Την  πάταξη της φοροδιαφυγής τόνισε σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου και διευκρίνισε διευκρίνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν είναι γενικώς αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Την δέσμευση της θα τηρήσει η κυβέρνηση σχετικά με τον κατώτατο μισθό και διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων θα γίνουν χωρίς δημοσιονομικό αντίκτυπο.