Στο όριο του στατιστικού λάθους η διαφορά
Σκληρή μάχη μέχρι τελικής πτώσης δίνουν η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τράμπ για την επικράτηση στις, αυριανές, Αμερικανικές εκλογές με τη διαφορά να μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων να βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics, ο μέσος όρος των εθνικής εμβέλειας δημοσκοπήσεων δίνει προβάδισμα 2,3% για την Κλίντον (45% έναντι 42,7% για τον κ. Τραμπ).
Η τελευταία δημοσκόπηση της Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC η οποία δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής εμφανίζει την Χίλαρι Κλίντον να έχει προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ, με 48% έναντι 43%.
Παράλληλα η Κλίντον εμφανίζεται να έχει το πλεονέκτημα της θετικής υποστήριξης, σημειώνει η δημοσκόπηση. Το 55% όσων την ψηφίζουν απάντησε ότι υποστηρίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών, ενώ μόνο το 43% είπε το ίδιο για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Τραμπ εξηγούν ότι «κυρίως αντιτίθενται στην Κλίντον».
Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιεύσει πριν την τελευταία χθεσινή δίνει 47% στην υποψήφια των Δημοκρατικών και 45% στον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.
Σε δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης την Κυριακή, η κ. Κλίντον συγκεντρώνει ποσοστό 44% και ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 40%.
Η μάχη επικεντρώνεται στις Πολιτείες όπου το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη κριθεί. Ουσιαστικά στόχος των δύο υποψηφίων είναι να συγκεντρώσουν τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων που θα τους αναδείξει και νικητές.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η κα Κλίντον παρουσιάζει πτωτική τάση καθώς ξεκίνησε να μετρά 374 εκλέκτορες και τώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις συγκεντρώνει κάτω από 294. Από την άλλη πλευρά ο Τράμπ δεν δείχνει να δημιουργεί κλίμα νίκης αλλά φαίνεται ότι κερδίζει συνεχώς πόντους.
Χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ότι όλο το οικονομικό εβραϊκό λόμπι στηρίζει την κα Χ Κλίντον, ακόμη και η οικογένεια Μπους στο Τέξας.
Ο Ν. Τράμπ ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας παρουσίασε κατά τον προεκλογικό του λόγο ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να αλλάξει τη ζωή των Αμερικανών πολιτών, αλλά με τις εκρηκτικές εμφανίσεις του απομάκρυνε πολλούς πιθανούς ψηφοφόρους του, κυρίως γυναίκες.
Η προσέλευση σε Φλόριντα-Νεβάδα υπέρ της Κλίντον
Η αλματώδης αύξηση των εκλογέων που ψήφισαν νωρίς στη Φλόριντα και τη Νεβάδα μπορεί να αποβεί προς όφελος της Κλίντον
Σχεδόν 42 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη πάει στις κάλπες σε πολιτείες όπου επιτρέπεται να ψηφίσουν πρόωρα. Προσέλευση -ρεκόρ παρατηρήθηκε σε κρίσιμες πολιτείες, όπως η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα και η Φλόριντα, κάτι που μπορεί να αποβεί σε όφελος της Κλίντον. Κι αυτό γιατί πάρα πολλοί απ’ αυτούς που ψήφισαν ήδη είναι ισπανόφωνοι- η πλειοψηφία των οποίων στηρίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Univision για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Κλίντον συγκεντρώνει την προτίμηση 67% των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, σε σχέση με το 19% του Τραμπ, ο οποίος δεν τα πάει καλά με τη μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων μεταξύ όλων των μειονοτήτων στις ΗΠΑ, έχοντας επανειλημμένα εξοργίσει τους ισπανόφωνους με υποτιμητικές δηλώσεις για τις κοινότητές των.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των εταιρειών The Tarrance Group και Bendixen and Amandi, οι εγγεγραμμένοι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι στη Φλόριντα προτιμούν την Κλίντον κατά 60% έναντι του Τραμπ με 30%. Στη Νεβάδα, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη, με 72% για την Κλίντον και 19% για τον Τραμπ.
Ντεμαράζ των δύο υποψηφίων προς τις κάλπες
Tραμπ και Χίλαρι κάνουν σήμερα περιοδεία-αστραπή σε πολιτείες-κλειδιά σε μια τελευταία προσπάθεια να αγρεύσουν όσο τον δυνατόν περισσότερες ψήφους.
Η Κλίντον θα ξεκινήσει απ’ το Μίσιγκαν, προπύργιο των Δημοκρατικών που πολιορκείται στενά απ’ τον αντίπαλό της τις τελευταίες ημέρες. Στη συνέχεια θα πάει στη Φιλαδέλφεια, όπου θα συναντηθεί επί σκηνής με τον πρόεδρο Ομπάμα, την πρώτη κυρία της χώρας Μισέλ Ομπάμα, τον σύζυγό της, Μπιλ Κλίντον και τον τραγουδιστή Μπρους Σπρίνγκστιν.
Και θα ολοκληρώσει τη μέρα της στη Βόρεια Καρολίνα απευθύνοντας έκκληση στους ψηφοφόρους να σηκωθούν απ’ τους καναπέδες και να πάνε να ψηφίσουν.
Ο Τραμπ θα περιοδεύσει σε Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα και Φιλαδέλφεια με τελευταίο σταθμό το Mίσιγκαν.
Οργή Τραμπ για τη νέα αθώωση Κλίντον
Μετά την απόφαση του FBI να κλείσει ξανά -και μάλιστα την υστάτη στιγμή – το φάκελο με τα e-mails της Χίλαρι Κλίντον ο Ντόναλντ Τραμπ ξεσπαθώνει κατηγορώντας την υπηρεσία για «απρέπεια».
Μιλά τώρα για ένα «κατευθυνόμενο σύστημα» και δεσμεύεται πως η αντίπαλός του θα μπει και πάλι στο μικροσκόπιο και θα «λογοδοτήσει».
Ο διευθυντής του FBI, Tζέιμς ΚόμεΪ, που είχε ανακινήσει την υπόθεση προκαλώντας χάος την τελευταία εβδομάδα πριν την κρίσιμη αναμέτρηση, ανακοίνωσε πώς η νέα έρευνα δεν βρήκε τίποτε που να αλλάζει τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει το καλοκαίρι η υπηρεσία του, δηλαδή ότι δεν συντρέχει λόγος να κινηθεί διαδικασία για την Κλίντον.
Το επιτελείο της Κλίντον δηλώνει ικανοποιημένο που λύθηκε ένα ζήτημα που παρέμενε εκκρεμές, αφού η δραματική αυτή τροπή ήρε ένα πέπλο αμφιβολίας για την υποψηφιότητα της υποψήφιας των Δημοκρατικών παραμονές της προεδρικής κάλπης.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν την ανακοίνωση του FBI, έδιναν ένα προβάδισμα 4%-5% στην Κλίντον. Ενώ στο μέσο όρων των τελευταίων πανεθνικών δημοσκοπήσεων του RealClearPolitics η Κλίντον προηγείται με 1,8% (46,6% έναντι 44,8%) του Τραμπ.
Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εξεμάνη όταν έμαθε την απόφαση του FBI. Σε συγκέντρωσή του σε προάστιο του Ντητρόιτ ο Τραμπ επέμεινε ότι είναι αδύνατο να πρόλαβε σε τόσο σύντομο διάστημα να εξέτασε το FBI έως και 650.000 e-mails -σύμφωνα με τον αριθμό που είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ-.
«Την προστατεύει ένα κατευθυνόμενο σύστημα. Ένα πλήρως κατευθυνόμενο σύστημα. Το λέω εδώ και καιρό αυτό”, είπε στους οπαδούς του στο Στέρλινγκ Χάιτς του Μίσιγκαν.
«Η Χίλαρι Κλίντον είναι ένοχη, το γνωρίζει, όπως το γνωρίζει το FBI και ο κόσμος και τώρα εναπόκειται στον αμερικανικό λαό να αποδώσει δικαιοσύνη στην κάλπη στις 8 Νοεμβρίου.»
Η ίδια η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν ασχολήθηκε με τη νέα επιστολή του διευθυντή του FBI, αλλά το επιτελείο της είπε ότι ήταν βέβαιο εξ’ αρχής ότι η Δημοκρατική υποψήφια θα αθωωνόταν
.«Μιλώντας στο Μάντσεστερ του Νιου Χάμσιρ η Κλίντον είπε ότι σήμανε η ώρα της αλήθειας για τη χώρα και οι Αμερικανοί πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα «στο διχασμό και την ενότητα».
«Δημοκρατικά πυρά» κατά του διευθυντή του FBI
Στελέχη κοντά στην έρευνα είπαν σε αμερικανικά ΜΜΕ όπως η Washington Post και οι New York Times ότι τα νέα μηνύματα που είχαν βρεθεί ήταν είτε αντίγραφα κάποιων e-mails που είχαν ήδη εξεταστεί, είτε είχαν προσωπικό περιεχόμενο.
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρηντ, είπε ότι το συμπέρασμα του Κόμεϊ «καταδεικνύει την ανευθυνότητα» με την οποία χειρίστηκε την υπόθεση στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν ενημέρωσε με επιστολή του το Κογκρέσο την ανακίνηση έρευνας για την κ. Κλίντον.
Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων προειδοποίησαν ότι τις προσεχείς ημέρες θα έχουν «πολλές ερωτήσεις για τη διαχείριση αυτής της έρευνας από το FBI».
Η επικεφαλής των Δημοκρατικών της Βουλής Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι τα τελευταία συμπεράσματα του FBI για τα emails της Χίλαρι Κλίντον «πρέπει εν τέλει να κλείσουν την πόρτα σε αυτό το ρεπουμπλικανικό τσίρκο».
«Η ζημιά έχει ήδη γίνει…»
Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί το FBI να «αθώωσε» τελικά την Κλίντον, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει. Η υπόθεση κυριάρχησε στην πολιτική συζήτηση των τελευταίων δύο εβδομάδων κι οι Δημοκρατικοί πλήρωσαν υψηλό τίμημα. Αν και η Κλίντον σταθεροποίησε τα ποσοστά της -και τις ελπίδες εκλογής της- η πιθανότητα σαρωτικής νίκης στο Κογκρέσο είναι πλέον πενιχρή.
Η υποψήφια των Δημοκρατικών θα εστιάσει τώρα στο τελικό μήνυμα της καμπάνιας της, ενώ ο εκκεντρικός μεγιστάνας θα συνεχίσει να κατηγορεί την αντίπαλό του για διαφθορά και προστασία που της παρέχει ένα ξεπουλημένο σύστημα. Ο κονιορτός που σήκωσε η ανακίνηση της ιστορίας των e-mails δεν θα έχει κατακαθίσει πλήρως όταν οι Αμερικανοί θα πάνε στις κάλπες…