Γράφει η Ουρανία Κάτσενου
Καλησπέρα σας.
Σήμερα σκέφτηκα να σας παρουσιάσω μια νόστιμη και ξεχωριστή συνταγή με αμπελόφυλλα. Έχουμε συνηθίσει να τα απολαμβάνουμε μαγειρεμένα, ως υπέροχα «ντολμαδάκια γιαλαντζί». Σας προτείνω όμως μια ακόμα ιδέα για το τραπέζι σας που πραγματικά θα την λατρέψετε. Αμπελόφυλλα στο φούρνο, γεμιστά με ρύζι και λαχανικά.
Πάρτε λοιπόν χαρτί και μολύβι για να «ζωγραφίσετε» στην κουζίνα σας!
Υλικά
30τμχ αμπελόφυλλα φρέσκα ή σε τουρσί και 4 για το τέλος
30 κουταλάκια ρύζι σουπέ πλυμένο με νερό και στραγγισμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
1 κολοκυθάκι τριμμένο
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
3 ντομάτες πολτοποιημένες
½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο για τα γέμιση
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο για το τέλος
Αλάτι -πιπέρι
Νερό για το ψήσιμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε λίγο νεράκι και το ρίχνουμε πάνω στα αμπελόφυλλα για να ζεματιστούν. Όταν αλλάξουν χρώμα είναι έτοιμα και τότε τους ρίχνουμε κρύο νερό. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρύζι, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, το δυόσμο, το κολοκυθάκι, την πιπεριά και μία πολτοποιημένη ντομάτα.
Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και το ½ ποτήρι λάδι. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο προσθέτουμε τη γέμιση και το τυλίγουμε με τον γνωστό τρόπο κλείνοντας μέσα την γέμιση. Σε ένα ταψί στρώνουμε σε σειρές τα ντολμαδάκια και περιχύνουμε την υπόλοιπη ντομάτα, το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και σκεπάζουμε το φαγητό με τα 4 αμπελόφυλλα που έχουμε κρατήσει. Προσθέτουμε το νερό τόσο όσο να τα σκεπάσουμε καλά. Αν περισσέψει γέμιση τη βάζουμε σε μια άκρη του ταψιού. Βάλτε και μια πατατούλα ανάμεσα.Ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση για 1 ώρα ώστε στο τέλος να μείνουν με το λαδάκι. Σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη