Ανάσα για χιλιάδες φορολογούμενους με πενιχρά εισοδήματα φέρνει νομοθετική ρύθμιση

17.2.2016

Απαλλαγές και εκπτώσεις από τα τεκμήρια διαβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους φέρνουν η νομοθετική ρύθμιση για την κατάργησή τους σε νοικοκυριά με πενιχρά ή μηδενικά εισοδήματα καθώς και η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Οι αλλαγές στα τεκμήρια, σύμφωνα με το ‘Εθνος, ισχύουν για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν φέτος με αποτέλεσμα όσοι έχουν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, ενοίκια, τόκους, ή είναι άνεργοι να γλιτώσουν φόρο 26% και προκαταβολή 75%, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που διαμένουν σε δικό τους σπίτι ή έχουν δική τους επαγγελματική στέγη να αποφύγουν την παγίδα του τεκμαρτού φόρου..

Οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί και οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, προκαλούν «πονοκέφαλο», με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε η έναρξη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2015 να ξεκινήσει εντός του μήνα.

Η ενημέρωση των στοιχείων για τις συντάξεις τους μισθούς και τους τόκους των καταθέσεων καθυστερούσαν. Τελικά εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει η υποβολή τον Μάρτιο.

Από τα τέλη του μήνα, όμως, οι λογιστές και φοροτεχνικοί αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στο ασφαλιστικό.

Οι ομοσπονδίες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό των εφοριών σε όλη τη χώρα, κυλιόμενη αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μόλις ανοίξει η εφαρμογή του Taxisnet και παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Φόρος εισοδήματος από τον Μάιο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του www.euro2day.gr, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για το 2016 “ψήνονται” ακόμα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος και ακινήτων για φέτος, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει «σπάσιμο» των τριών διμηνιαίων δόσεων σε πέντε μηνιαίες, με έναρξη πληρωμών από τον Μάιο.

Αυτό τουλάχιστον προβλέπει η ελληνική πρόταση, η οποία τελεί υπό την έγκριση των δανειστών και στη συνέχεια σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Η πρόταση προβλέπει πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος και τουλάχιστον τέσσερις -αν όχι έξι στο σενάριο παράτασης πληρωμών έως τον Φεβρουάριο του 2017- για το νέο φόρο ακινήτων, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο.

Η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων σχεδιάζεται προκειμένου να μην πέφτουν όλα τα φορολογικά βάρη μαζεμένα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους όπως συνέβη πέρυσι, αλλά έχει αδύνατα σημεία.

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι λιγότερος χρόνος (πέντε μήνες αντί για έξι) για περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της αύξησης των προκαταβολών και πληρωμές μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο του 2016. Επιπλέον, η πληρωμή με τον μήνα ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο προσαυξήσεων στον βαθμό που καθυστερήσει η εξόφληση μιας δόσης, ενώ η έναρξη πληρωμών από τον Μάιο θα φέρει πολλούς φορολογούμενους αντιμέτωπους με παλιές και νέες δόσεις.

Όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, οι οποίοι αναγνωρίζουν ως θετική την πρόθεση διάχυσης των φορολογικών βαρών στη διάρκεια του έτους, από τον Μάιο θα αρχίσουν να «διπλώνουν» δόσεις.

Πέρυσι, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έβαλαν σε πάγια ρύθμιση δώδεκα δόσεων ή σε έως και δώδεκα δόσεις μέσω της πιστωτικής τους κάρτας τον φόρο εισοδήματος. Αντίστοιχη πρακτική εφαρμόστηκε από χιλιάδες φορολογούμενους και για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των εκατό δόσεων.

Ακόμα και εάν η εξόφληση των δώδεκα δόσεων ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, οι φορολογούμενοι αυτοί θα βρεθούν από τον Μάιο αντιμέτωποι με την εξόφληση τόσο των περυσινών όσων και των φετινών φόρων, για να μη γίνει λόγος για τυχόν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές παλαιότερων ετών, οι οποίες επίσης έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.