Ανάσταση τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου, στις εκκλησίες

Αύριο τα μεσάνυχτα η «απόδοση του Πάσχα» σύμφωνα με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Τα μεσάνυχτα της 26ης προς 27η Μαΐου, θα τελεσθεί εφέτος στις εκκλησίες όλης της χώρας η αναστάσιμη λειτουργία της Ανάστασης.

Την απόφαση αυτή έλαβε, την Τετάρτη 1 Απριλίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για το πώς θα τελεστούν οι λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς λόγω κορωνοϊού οι λειτουργίες έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα παραβρεθεί αύριο στις 21:00 στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για την Ιερά αγρυπνία επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα.   Απόδοση της εορτής του Πάσχα

Η «απόδοση της εορτής του Πάσχα», στη λειτουργική γλώσσα της εκκλησίας, σημαίνει την ολοκλήρωση της εορτής του Πάσχα, που διαρκεί συνολικά 39 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Τιμάται από την Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, δηλαδή την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού (27 Μαΐου 2020).   Αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς οι περισσότερες εορτές έχουν την απόδοσή τους την όγδοη ημέρα, δηλαδή έχουν διάρκεια οκτώ ημερών.

Από θεολογικής πλευράς, αυτή η παράταση αποτελεί και μια υπέρβαση του ιστορικού – λειτουργικού χρόνου και μια πρόγευση της αιωνιότητας.

Τι ανέφερε η απόφαση της ΔΙΣ   

Μεταξύ άλλων, στην απόφασή της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, είχε αναφέρει ότι «κατανοεί απόλυτα την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας την κρίσιμη αυτή περίοδο και εκτιμά τον διακριτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη κρίση έχοντας ως κριτήριο πάντοτε την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας» προτρέποντας όλους .να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων.

Πηγή: www.lifo.gr