Ανάστατοι οι γονείς για τα κτιριακά προβλήματα του 1ου Δημοτικού Σκάλας Ωρωπού & Νέων Παλατίων

Σε αναστάτωση βρίσκεται η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας Ωρωπού & Νέων Παλατίων, εξ αιτίας των κτιριακών προβλημάτων που υπάρχουν, τα οποία δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα, με αποτέλεσμα να τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε βρίσκοντας το σχολείο διασπασμένο, καθώς τρία από τα πέντε τμήματα που στεγάζονταν στο κεντρικό κτίριο, λόγω υποψίας ακαταλληλότητας και ελλείψει χώρου, μεταφέρθηκαν στο 2ο Δημοτικό Σκάλας Ωρωπού & Νέων Παλατίων, δημιουργώντας έτσι αρκετά λειτουργικά προβλήματα. Τα άλλα δύο τμήματα μεταφέρθηκαν σε δύο λειωμένες αίθουσες που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτίριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι χρόνια, αλλά ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν. Φέτος τον Ιανουάριο, κλιμάκιο μηχανικών της ΚΤΥΠ επισκέφθηκε το σχολείο και έκανε αυτοψία καταγράφοντας λεπτομερώς τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κτίριο για την ασφαλή λειτουργεία του.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται εκτεταμένη καθίζηση του εδάφους στο δυτικό τμήμα του κεντρικού κτιρίου του σχολείου, με αποκολλήσεις και ρηγματώσεις τοίχων. Επίσης, λόγω της καθίζησης, πλακόστρωτα τμήματα του προαυλίου χώρου του σχολείου έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει.

Παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος και παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και οι εκπαιδευτικοί του συγκεκριμένου σχολείου έχουν ενημερώσει, από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα επανειλημμένα κάθε αρμόδιο για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν έχει δοθεί λύση από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.

Το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών, ζητώντας να γίνουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης του κεντρικού κτιρίου του σχολείου, για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα.

Μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις αυτές όχι μόνο δεν έχουν γίνει, αλλά σύμφωνα με την άποψη ιδιώτη μηχανικού, υπάρχει υποψία ακαταλληλότητας του κτιρίου, χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα γραπτώς.

Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ωρωπού  κ. Νίκος Λούπης, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους γονείς λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεσα γραπτή ενημέρωση για την καταλληλόλητα του κτιρίου και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα γίνει κοστολόγηση, ώστε τα έργα αποκατάστασης να ξεκινήσουν άμεσα.

Οι γονείς αυτό που ζητούν είναι να τηρηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις και τα παιδιά τους να φοιτούν σε ένα ασφαλές και λειτουργικό σχολείο. Επίσης θεωρούν επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια λύση ώστε τα 3 τμήματα που μεταφέρθηκαν στο 2ο Δημοτικό να επιστρέψουν στη βάση τους, ώστε το σχολείο να λειτουργεί ενωμένο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «Δείχνουμε κατανόηση και υπομονή για να συνεννοηθούν οι υπηρεσίες μεταξύ τους. Φτάσαμε όμως στο απροχώρητο. Ακόμα δεν έχουμε αρχίσει να φωνάζουμε σαν γονείς, αλλά αν χρειαστεί θα φωνάξουμε πολύ δυνατά».