21.10.2015
H Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που συνεχώς διογκώνεται θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στις χώρες μέλη της με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Εάν δε αυτή η ροή μεταναστών συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια κινδυνεύει άμεσα η οικονομική, κοινωνική και εθνολογική συνοχή της Ευρώπης.
Ενόψει αυτού του κινδύνου η Ε.Ε. δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της προστασίας των συνόρων της και τον περιορισμό των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών – προσφύγων από την Ανατολή στις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία το δεκάμηνο του 2015 πέρασαν στην Ευρώπη 700 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων οι 500 χιλιάδες από την Ελλάδα ,ενώ σε στάση αναμονής για περάσουν το Αιγαίο είναι ακόμη 3 εκατ. άνθρωποι από την Συρία που σήμερα βρίσκονται σε στρατόπεδα στη Τουρκία ,το Ιράκ και το Λίβανο.
Ενίσχυση του οργανισμού Frontex με 291, επιπλέον, συνοριοφύλακες οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στα λεγόμενα hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία αποφάσισαν 19 κράτη – μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, στις 2 Σεπτεμβρίου, η Frontex ζήτησε 775 συνοριοφύλακες από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και των χωρών που ανήκουν στο Σένγκεν, έτσι ώστε να μεταφερθούν στην Ελλάδα και την Ιταλία και να συνδράμουν στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών στα σύνορά τους.
Ωστόσο, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, μόνον έξι χώρες είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για ανθρώπινο δυναμικό με 48 συνοριοφύλακες.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε τα κράτη-μέλη να “εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους” και να ανταποκριθούν στο αίτημα.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Η Frontex ζήτησε από τα κράτη-μέλη, για πρώτη φορά, για να παράσχουν ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό συνοριοφυλάκων. Εκτιμώ ότι έχουν ανταποκριθεί με το μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων, που έχει προσφερθεί ποτέ», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, ευελπιστώντας πως θα επιτευχθεί τελικά και ο στόχος των 775 συνοριοφυλάκων.