Αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν ο Δήμος Τανάγρας και η Ομάδα Γυναικών Τανάγρας της ΟΓΕ

Η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο Δήμο Τανάγρας αποτελεί καθολικό αίτημα, τόσο του Δήμου, όσο  και των πολιτών, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας η οποία στερείται των αναγκαίων υποδομών.

Το φλέγον αυτό ζήτημα για την περιοχή  συζητήθηκε, μετά από αίτημα της Ομάδας Γυναικών Τανάγρας της ΟΓΕ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στο Σχηματάρι.

Συγκεκριμένα η Ομάδα Γυναικών Τανάγρας της ΟΓΕ ανέλαβε πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, ώστε να διεκδικήσει η Τανάγρα αυτό που της ανήκει στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Καλύτερες υποδομές υγείας στο κέντρο Υγείας Σχηματαρίου και στο Ιατρείο των Οινοφύτων.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Τανάγρας της ΟΓΕ κα Δέσποινα Σουλάνδρου, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  «η περιοχή έχει 20 χιλιάδες κατοίκους και 20 χιλιάδες εργαζόμενους. Ο καρκίνος θερίζει τα τελευταία χρόνια από τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τα εργατικά ατυχήματα πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία. Το 2016 έγιναν 70 εργατικά ατυχήματα και ένα θανατηφόρο, το 2017 110, το 2018 έγιναν 238  και ένα θανατηφόρο, ενώ μέχρι τώρα στο 2019 έχουμε δύο θανατηφόρα ατυχήματα και μάλιστα Κυριακή».

Επίσης, επεσήμανε ότι «η προληπτική ιατρική είναι, σχεδόν, ανύπαρκτη, κυρίως, για τις γυναίκες. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο και οι υποδομές έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή».

Η Ομάδα Γυναικών Τανάγρας της ΟΓΕ κατέθεσε ψήφισμα το οποίο υπογράφουν 1.500 άτομα και με το οποίο ζητούν:

  • Πλήρη στελέχωση όλων των ιατρείων στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου των ιατρείων του ΙΚΑ στα Οινόφυτα αλλά και όλων των διοικητικών υπηρεσιών Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καμία επιχειρηματική δράση στον τομέα αυτό.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα της μητέρας και του παιδιού με μόνιμους γυναικολόγους και παιδιάτρους.
  • Εδώ και τώρα επαρκής κάλυψη σε Ασθενοφόρο στην περιοχή μας με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας τόνισε ότι «Ο Δήμος καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό μέσα από τις κοινωνικές δομές του.

Ο Δήμος έχει λειτουργήσει προγράμματα προληπτικής ιατρικής για τις γυναίκες με μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ. Ενισχύει με υλικά όλες τις υγειονομικές μονάδες και με εργασίες επισκευαστικές όταν ζητείται η αρωγή του Δήμου».

Ανέφερε ότι πράγματι υπάρχει ένα ασθενοφόρο του Δήμου το οποίο όμως βρίσκεται στο νοσοκομείο Θήβας, γιατί δεν υπάρχουν οδηγοί, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Ενώ επεσήμανε ότι ο Δήμος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει ο ΕΦΚΑ στα Οινόφυτα.

Βεβαίως παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα από τη πλευρά του κράτους για την βελτίωση των συνθηκών υγείας στην περιοχή.

Αρωγοί στην προσπάθεια της Ομάδας Γυναικών Τανάγρας της ΟΓΕ τάχθηκαν όλες οι Δημοτικές παρατάξεις και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι υποστηρίζοντας την προσπάθεια που κάνουν.

Το ψήφισμα έγινε ομόφωνα αποδεκτό με την επισήμανση να σταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο Υγείας προς ενημέρωση. Ενώ τα μέλη της Ομάδας Γυναικών τόνισαν ότι εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις θα προχωρήσουν μελλοντικά και σε δυναμικές κινητοποιήσεις.