Αναβίωση του Αρχαίου Θεάτρου Τανάγρας

8.9.2016

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας με απόλυτο σεβασμό και πολιτιστική συνείδηση, με ανοικτή επιστολή, στέλνει το προσωπικό του μήνυμα για την σπουδαιότητα της αναβίωσης του Αρχαίου Θεάτρου Τανάγρας.  Καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση αυτού του έργου πνοής, καταγράφει το κάθε βήμα που οδήγησε στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και καλεί όλους να προσέλθουν στις 17 Σεπτεμβρίου 2016 στην παράσταση «Βάκχες», τιμώντας το αρχαιοελληνικό παρελθόν μας.

Το μήνυμα του Δημάρχου Τανάγρας έχει ως εξής:

«Η κρίση που περνάει ο πολιτισμός μας δεν είναι μόνον οικονομική.

Είναι βαθύτατα πνευματική.

Γι’ αυτό  η  επιστροφή στις ρίζες μας γίνεται ιστορική αναγκαιότητα και θεραπεία.

Ο Δήμος Τανάγρας έχει ένα μεγάλο αποτύπωμα της αρχαιότητας: το αρχαίο θέατρο!

Για πρώτη φορά, ύστερα από 2.300 χρόνια σιγής, ακούμε την φωνή αυτού του ιστορικού σημείου που βρίσκεται στους πρόποδες του υψώματος  «Γριμάδα».

Ο Δήμος Τανάγρας συνεργάζεται με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού  και την 30η Ιουνίου 2016 υπογράφεται  προγραμματική  σύμβαση   για το έργο: «Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου και συναφών δημοσίων κτιρίων αρχαίας Τανάγρας».

Η Προγραμματική Σύμβαση είναι το «φιλί της ζωής» για έναν αρχαιολογικό χώρο , που θεωρείτο μέχρι σήμερα ανύπαρκτος.

Με το βλέμμα στραμμένο στο αρχαίο θέατρο, προχωράμε ένα ακόμα βήμα  :

  • Προτείνουμε   στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας  να εξετάσει την δυνατότητα της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής  ανάδειξης του χώρου από τον Δήμο Τανάγρας .
  • Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας εξετάζει  και εγκρίνει την πρότασή μας.
  • Η αναβίωση του αρχαίου θεάτρου έχει ήδη αρχίσει!

Τρεις θεατρικές ομάδες της περιοχής προσεγγίζουν  το τμήμα πολιτισμού για να παρουσιάσουν αφιλοκερδώς  την καλλιτεχνική δημιουργία τους. Τις ευχαριστούμε.

Την 17η Σεπτεμβρίου 2016   ο Δήμος Τανάγρας γιορτάζει το αρχαιοελληνικό  παρελθόν του, σπάζοντας την σιωπή του αρχαίου θεάτρου!

Δύο χιλιάδες τριακόσια χρόνια μετά, το θέατρο επιστρέφει στον φυσικό του χώρο, στο σπίτι του και αυτό είναι  γεγονός  ιδιαίτερης  πολιτισμικής σημασίας για τον τόπο μας, για την χώρα μας!

Ο Δήμος Τανάγρας είναι ένα ψηφιδωτό πολιτισμού: με πλούσια παράδοση, ήθη  και έθιμα, λαογραφία, αρχαιολογικά ευρήματα!

Και είναι χρέος μας να βγάλουμε στο φως αυτό το ψηφιδωτό !».

Ο Δήμαρχος Τανάγρας

Βασίλης Περγάλιας

Η υπογραφή της Προγραμματικής συμφωνίας για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Τανάγρας είναι μια πράξη σεβασμού στην ιστορία του τόπου. Δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία για την επιστροφή στις ρίζες μας και την ανάδειξη των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός. Η απόφαση του Δημάρχου Τανάγρας κ. Β. Περγάλια να ξανά ζωντανέψει, μετά από 2.300 χρόνια, το Αρχαίο Θέατρο, σηματοδοτεί τη θέληση της Δημοτικής Αρχής να αντισταθεί στην πνευματική κρίση που διέρχεται η χώρα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις  για την πολιτιστική ανάταση του λαού μας. Πρόκειται για ένα έργο που θα μείνει ως πολιτιστική παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του Δήμου Τανάγρας: Αναδεικνύεται το Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας

αρχαιο θεατρο Ταναγρας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Comments are closed.