Αναγνωριστική η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη αν και εθιμοτυπική

19.1.2016

Σε μάχη εντυπώσεων επιχείρησε το Μαξίμου να μεταβάλει την πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη.

Όσοι ανέμεναν -κακώς- ότι η συνάντηση θα είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα προφανώς δεν είχαν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας είχε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση και να δείξει ότι αυτός κρατάει την μπαγκέτα των εξελίξεων κι ότι είναι το αφεντικό.

Άλλωστε και το κλίμα που είχαν δημιουργήσει τα δύο επιτελεία ήταν μάλλον πολεμικό παρά μιας εθιμοτυπικής συνάντησης με τις σκληρές εκατέρωθεν ανακοινώσεις η μια να διαδέχεται την άλλη

Η συνάντηση κράτησε 1 ώρα και 25 λεπτά και τα καυτά θέματα, όπως το ΕΣΡ αλλά και η στάση των δανειστών, έπεσαν στο τραπέζι. Η παγωμένη ατμόσφαιρα φάνηκε από τις δηλώσεις που έκαναν οι δυο άνδρες μπροστά στις κάμερες.

Το μόνο που έδειχνε μια σχετικά καλή ατμόσφαιρα ήταν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη στον ενικό.

«Νομίζω ότι η εκλογή σου κλείνει κι έναν ηλικιακό κύκλο», ανέφερε, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι μένει να αποδειχθεί πως η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με επιχειρήματα, με ιδέες και ταυτόχρονα και μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει και έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου (σ.σ. εννοώντας την περίοδο που ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και δεσμεύτηκε πως σε ό,τι τον αφορά θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, να παράσχει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα διότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος.

«Ο νέος πολιτικός πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει σε ειλικρινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Δήλωσε μάλιστα έτοιμος για συνεννόηση σε θεσμικά ζητήματα, για τα οποία το Σύνταγμα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία.

Τι είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως πρέπει να ξεμπλοκάρει ο ορισμός των νέων μελών του Δ.Σ. του ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών. Του ζήτησε μάλιστα να πάρει θέσει όσον αφορά στο ΔΝΤ και «να αποφασίσεις με ποιον είσαι» καθώς επίσης και να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση γιατί, όπως είπε, «το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί αλλά η αδιαφάνεια».

Τι προηγήθηκε

Λίγο πριν την άφιξη του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με το κλίμα να είναι τεταμένο, έκανε την εμφάνισή της στο προαύλιο του πρωθυπουργικό γραφείου μια κότα! Μια γυναίκα, η Αυγή Βουτσινά, γνωστή και από άλλες τέτοιου είδους παρεμβάσεις, εμφανίστηκε στην Ηρώδου Αττικού και πέταξε την κότα μέσα στο Μαξίμου. Φορούσε μάλιστα και ένα μαύρο μπλουζάκι που έγραφε “παριστάνατε τους κόκορες, είστε κότες”.

Σκληρές κουβέντες 

Ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη μια σκληρή ανακοίνωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο έριξε λάδι στην φωτιά και μας προϊδέασε για το τι θα συζητηθεί. Η κα Γεροβασίλη δήλωσε: «Σήμερα συνεδριάζει στη Βουλή η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να αποφασίσει συναινετικά για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η Νέα Δημοκρατία καλείται να αποδείξει αν ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ή για τη διαιώνιση ενός καθεστώτος ανομίας και διαπλοκής. Ο καθένας μας θα κριθεί για τη στάση του».

Είχε προηγηθεί χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους μετακλητούς υπαλλήλους και για το καθεστώς διορισμών ημετέρων σε θέσεις σε υπουργεία.