Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού

Στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που κάλεσε ο Σύλλογος των Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατιών την Τετάρτη 13.09.2023 για το μη ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς των μαθητών λόγω του γνωστού κτιριακού προβλήματος του σχολείου παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού που αποτελούνταν από τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους: Βασίλη Γεωργόπουλο, Ανδρέα Καλλιακμάνη, Κώστα Μπαλαμπάνη, Αθανάσιο Τοτόμη και τους υποψήφιους Κοινοτικούς Συμβούλους Νίκο Φακιρίδη στα Νέα Παλάτια και Μιχάλη Κούτσουρη στη Σκάλα Ωρωπού.

Στον χαιρετισμό του ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Καλλιακμάνης είπε τα εξής:

«Η καλή σχολική χρονιά, είναι μια ευχή που δείχνει το δρόμο της μάθησης, της εμπεριστατωμένης γνώσης και της συλλογικής δουλειάς των μαθητών. Απαιτεί σχολικές δομές καλές και ασφαλείς και λειτουργία σχολείου τέτοια που η εκπαίδευση και η απόκτηση της γνώσης των μαθητών να δίδεται απλόχερα σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες με ίσες ευκαιρίες ανάδειξης της γνώσης. Η συλλογική αντιμετώπιση της κατάκτησης της γνώσης των μαθητών αφορά Δασκάλους, Μαθητές και Γονείς επεξεργασμένες μέσα από τους φορείς τους και κατάκτηση μέσα από αγώνες.

Τα οξυμένα προβλήματα του σχολείου που παραμένουν επί σειρά ετών ανεπίλυτα, με ευθύνη της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου Ωρωπού, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, των δασκάλων, ακόμη και των γονιών. Ιδιαίτερα με την σημερινή επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κεντρικό κτίριο του σχολείου, όπου παρατηρείται εκτεταμένη καθίζηση του εδάφους στο Δυτικό του τμήμα, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.

Η Δημοτική αρχή αρμόδια για την επισκευή και τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων όχι μόνο δεν έπραξε τίποτα για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά ανακοίνωσε και την αναστολή της λειτουργίας του για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό της στάσης της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού είναι ότι όχι μόνο δεν διαβεβαιώνει επίσημα τους γονείς για την ασφάλεια του κτιρίου, αλλά την ίδια στιγμή δεν απαντάει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που κατέθεσε η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ήδη από τον Αύγουστο του 2021, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ωρωπού μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονιούς θα συμμετέχει στους αγώνες μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να αντιμετωπιστεί το κτιριακό πρόβλημα και άλλα λειτουργικά προβλήματα, για ένα δωρεάν δημόσιο σχολείο με ίσες δυνατότητες των μαθητών στην μάθηση, γνώση και στη συλλογική δουλειά.»