Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού

Ανοχύρωτη η Ιπποκράτειος Πολιτεία και συνολικά ο δήμος Ωρωπού από πιθανές πυρκαγιές

Νέα παρέμβαση προς τον δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη και τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας κ. Ιωάννη Δήμα πραγματοποίησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού Μιχάλης Χασιώτης και Βασίλης Γεωργόπουλος το πρωί της Δευτέρας σχετικά με την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της ελλιπούς προετοιμασίας του δήμου Ωρωπού για την αντιπυρική περίοδο. Αυτό δυστυχώς επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, και από την σημερινή κατάσταση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου ενώ 17 μέρες τώρα διανύουμε την νέα αντιπυρική περίοδο υπάρχουν χιλιάδες τόνοι αμάζευτων ξερών κλαδιών, αποτέλεσμα της κακοκαιρίας «Μήδεια», που αποτελούν πυριτιδαποθήκη για όλη την Πάρνηθα.

Συγκεκριμένα:

«Προς: Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη, αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας κ. Ιωάννη Δήμα

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους, Τοπικούς Συμβούλους

Αρ. Πρωτοκόλλου: 11443/17.5.2021

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Αντιδήμαρχε,

17 ημέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και καθημερινά αποκαλύπτεται ότι ουδείς σοβαρός σχεδιασμός και προετοιμασία έχει προηγηθεί για την θωράκιση της περιοχής μας από πιθανές πυρκαγιές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιπποκράτειος Πολιτεία, όπου ακόμη και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες τόνοι ξερών κλαδιών αποτέλεσμα της κακοκαιρίας «Μήδεια», και που αποτελούν πυριτιδαποθήκη για όλη την Πάρνηθα. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί σε όλες τις περιοχές του δήμου μας.

Οι αποσπασματικές ενέργειες από πλευράς σας, χωρίς σχεδιασμό και μελέτη, όχι μόνο δεν δημιουργούν υποδομές προστασίας στην περιοχή αλλά οι κίνδυνοι για μια πιθανή καταστροφή δάσους και περιουσιών από πυρκαγιά παραμένουν στο ακέραιο.

Σας θυμίζουμε ότι έχουμε ζητήσει έγκαιρα (αρ. πρ. 4478/5.3.2021) να συγκαλέσετε δημοτικό συμβούλιο με θέμα τον σχεδιασμό και την λήψη μέτρων για την αντιπυρική περίοδο αλλά δυστυχώς τίποτα δεν πράξατε.

Επίσης έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες (αρ. πρ. 4017/25.2.2021) αναλυτικά στοιχεία για την πολιτική προστασία στον δήμο μας, του υλικού και έμψυχου δυναμικού που έχετε στην διάθεση σας καθώς και του συγκεκριμένου σχεδιασμού για την προστασία από πυρκαγιές και από φυσικές καταστροφές, ώστε έγκαιρα να εντοπιστούν και να διορθωθούν οι αστοχίες, να καλυφθούν τα κενά και οι ελλείψεις, αλλά δυστυχώς προκλητικά αδιαφορείτε .

Επιπλέον, η από κοινού παρουσία σας με τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, την στιγμή όπου δεν έχει κοπάσει ακόμη η οργή των κατοίκων που έμειναν για 7 ημέρες χωρίς ρεύμα και νερό εν μέσω χιονιά και που βιώνουν κάθε χρόνο τις συνέπειες της ανύπαρκτης πολιτικής προστασίας, αποτελεί ευθεία πρόκληση τόσο για αυτούς όσο και συνολικά για το λαό της περιοχής μας.

Για όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι για οποιαδήποτε πιθανή καταστροφή, εσείς και η διοίκηση σας, είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι.

Σας καλούμε να αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την κατάσταση και να προβείτε, έστω και τώρα, σε κάθε ενέργεια που θα βελτιώσει έστω και λίγο την πολύ άσχημη εικόνα της αντιπυρικής προστασίας στον δήμο μας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Μιχάλης Χασιώτης

Βασίλης Γεωργόπουλος».

Μάιος 2021,

Το γραφείο τύπου

www.lsoropou.wordpress.com

Facebook