Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ  ΓΙΑΤΡΩΝ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Τετάρτη 18/9/2019 έγινε συνέλευση ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου στο πλαίσιο προώθησης νέων αντιδραστικών αλλαγών στον τρόπο εκπαίδευσης των νέων γιατρών (logbook) αλλά και στην καθιέρωση των  DRG (Diagnosis Related Group), που αφορά στην «ρύθμιση» της νοσοκομειακής φροντίδας στο δημόσιο τομέα. Όλα αυτά, την ίδια στιγμή βέβαια που οι συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και ιδιαίτερα για τους ειδικευόμενους επιδεινώνονται καθημερινά, με την έλλειψη προσωπικού να χτυπάει κόκκινο και το drain brain να συνεχίζεται.

Στον Ευαγγελισμό, από τις 510 θέσεις που προβλέπονται για ειδικότητα, είναι καλυμμένες περίπου 390, εκ των οποίων οι 93 από συναδέλφους που είναι σε παράταση (και ανά πάσα στιγμή φεύγουν) και περίπου 20 υπεράριθμοι. Σε πολλές κλινικές καλούνται οι ειδικευόμενοι να καλύπτουν 8 & 9 εφημερίες το μήνα, ενώ συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο να καλύπτονται κενά σε τμήματα από ειδικευόμενους άλλων τμημάτων (π.χ στην ΚΡΧ ή στην  ΩΡΛ κλινική από ειδικευόμενο γενικής χειρουργικής).  Η εντατικοποίηση της εργασίας και η αντιμετώπιση ιδιαίτερα σύνθετων ιατρικών περιστατικών χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση αυξάνει τον κίνδυνο ιατρικού λάθους αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, φαίνεται ότι σε κάποια νοσοκομεία έχει ήδη αρχίσει να ενεργοποιείται η οριζόντια περικοπή των πέραν του πλαφόν βάσει παλιότερης διάταξης, περικοπή που μπορεί να φτάσει έως το 30% του αντίστοιχου ποσού.

Σε αυτό το εργασιακό κάτεργο πρέπει να χωρέσει και η ιατρική εκπαίδευση του ειδικευόμενου, καθώς παραμένει ακόμα εκπαιδευόμενος μέχρι τη λήψη της ειδικότητας. Οι γνώσεις μας, σε πολλές περιπτώσεις, απορρέουν από την πρακτική εμπειρία, χωρίς να έχουν θεμελιωθεί με το απαιτούμενο θεωρητικό υπόβαθρο, καθώς απουσιάζει ένα καθολικά δομημένο σύστημα εκπαίδευσης των νέων γιατρών, που θα ενσωματώνει παράλληλα δωρεάν στη γνώση τις τελευταίες επιστημονικές & τεχνολογικές εξελίξεις στα ανάλογα πεδία.  Αντ’αυτού, προωθείται η καθιέρωση του logbook, στο οποίο απαιτείται η καταγραφή των ιατρικών πράξεων και δεξιοτήτων που προαπαιτούνται για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας. Νομοθετείται έτσι η κατηγοριοποίηση των γιατρών με όποιες συνέπειες αυτό θα έχει για την επιστημονική τους εξέλιξη, την επαγγελματική τους αποκατάσταση, τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Το κάδρο των στρατηγικών αλλαγών στο χώρο της Υγείας συμπληρώνει το σύστημα των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (DRG), που έρχεται να αντικαταστήσει τα ΚΕΝ. Καθορίζεται το οικονομικό εύρος και οι ημέρες νοσηλείας ανά πάθηση, στα πλαίσια των οποίων θα πρέπει να κινούνται οι θεραπευτικές επιλογές των γιατρών, καταργώντας την εξατομίκευση στην αντιμετώπιση των περιστατικών. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν ακόμα περισσότερο οι δαπάνες για την υγεία, ενώ θα υπάρχει «ποινή» για τους ιατρούς που ξεπερνούν το εύρος των DRG’s και ο κίνδυνος να πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του την όποια διαφορά.

Η σύνθεση των παραπάνω οδηγεί σε μια κατεύθυνση περαιτέρω ιδιωτικοποίησης στο χώρο της Υγείας, με το ελάχιστο δυνατό ιατρικό προσωπικό που θα δουλεύει σε συνθήκες εξόντωσης, ενώ ταυτόχρονα θα έχει προσωπική ευθύνη για την εκπαίδευσή του. Με τον τρόπο αυτό οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας θα έχουν ολοένα και χαμηλότερο επίπεδο, την ίδια στιγμή που οι ασθενείς θα καλούνται να τις ακριβοπληρώνουν. Δεδομένη είναι επίσης η «κατηγοριοποίηση» τμημάτων και ολόκληρων νοσοκομείων τόσο ως προς την παρεχόμενη εκπαίδευση (βλ. κέντρα εκπαίδευσης – εξειδίκευσης κλπ), αλλά και ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Όσα τμήματα θεωρούνται κοστοβόρα θα συγχωνεύονται ή θα καταργούνται, η δε μισθοδοσία όλων, καθώς και οι λειτουργικές δαπάνες θα αποσυνδεθούν σε μια πορεία πλήρως από  τον κρατικό προϋπολογισμό και θα εξαρτώνται από το τζίρο του τμήματος δηλ. την πώληση υπηρεσιών.

Οι νέοι γιατροί δεν πρόκειται να γίνουμε συμμέτοχοι στο μέλλον που μας ετοιμάζουν.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Την αύξηση, την ανάπτυξη των τμημάτων και των κλινικών, την πλήρη στελέχωση τους με γιατρούς, τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού ώστε να χορηγούν πλήρη ειδικότητα. Κάλυψη των κενών θέσεων με απλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης.
  • Καμία εμπλοκή των ιδιωτών και των φαρμακευτικών εταιριών στην εκπαίδευση των γιατρών. Διεκδικούμε αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, για παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Κάλυψη των εξόδων μετακίνησης – διαμονής από το κράτος ώστε να σταματήσουν οι γιατροί να είναι όμηροι των φαρμακευτικών εταιριών.
  • Απαιτούμε να καταργηθεί άμεσα η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση για το logbook καθώς και το σύνολο των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για ειδικότητες αλλά και για ορισμένες εξειδικεύσεις (όπως πχ για την Επείγουσα Ιατρική) που είχε σπεύσει να νομοθετήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Υπενθυμίζεται πως διατάξεις αυτών των υπουργικών αποφάσεων (εκείνες που αφορούσαν την συγκεκριμένη ονομαστική κατηγοριοποίηση «εκπαιδευτικών κέντρων» σε ορισμένες ειδικότητες) έχουν ήδη ακυρωθεί μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας. Απαιτούμε να καταργηθεί οριστικά και νομοθετικά και η απαράδεκτη διάταξη για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας που έχει «παγώσει» προς το παρόν μετά από κινητοποίηση ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ.

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ειδικευομένων την ΠΕΜΠΤΗ 26/9 στις 8πμ έξω από τα ΤΕΠ.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2019

Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευόμενων Γιατρών