ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τομεακής Επιτροπής Βόρειου Τομέα Αττικής

Η τραγική κατάσταση στους δήμους της Βόρειας Αττικής ανέδειξε τη «γύμνια» ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού για την προστασία του λαού  

Η τραγική κατάσταση των τελευταίων τριών ημερών που επικρατεί στους δήμους της  Βόρειας Αττικής, από τη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα και τη Νέα Ιωνία μέχρι το Διόνυσο και τον Ωρωπό, αποδεικνύουν τη γύμνια όλων των βαθμίδων του αστικού κράτους για την προστασία του λαού.  

Μια έντονη χιονόπτωση – η οποία μάλιστα είχε προβλεφθεί από τους επιστήμονες – οδήγησε πολλές χιλιάδες κατοίκους σε όλους τους δήμους, ανάμεσα τους ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, να μείνουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση για πολλές ώρες ακόμα και μέρες (όπως στο Δήμο Διονύσου και σε κοινότητες του Δήμου Ωρωπού), χωρίς νερό, αποκλεισμένοι λόγω ακαθάριστου οδικού δικτύου.

Κεντρικές οδικές αρτηρίες όπως η Λ. Κηφισίας και η Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας (τον ανάδοχο της οποίας χρυσοπληρώνουν με τσουχτερά διόδια οι εργαζόμενοι) ήταν κλειστές για 2 ολόκληρες μέρες, ο ΗΣΑΠ δεν λειτούργησε για μια ολόκληρη μέρα ενώ ακόμη υπάρχουν δεκάδες λεωφορειακές γραμμές που δεν εξυπηρετούν.

Στους δήμους Διονύσου και Ωρωπού, κάτοικοι με προβλήματα υγείας, όπως νεφροπαθείς που χρίζουν αιμοκάθαρσης, που έπρεπε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία έμειναν αποκλεισμένοι από το χιόνι.

Στην Μαλακάσα, για ακόμη μια φορά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα τους και εκατοντάδες ηλικιωμένοι και παιδιά παρέμειναν επί ώρες σε συνθήκες συγχρωτισμού, εκτεθειμένοι στο χιόνι και το ψύχος, σε σκηνές και κοντέινερς χωρίς θέρμανση, ρεύμα, νερό και τροφοδοσία.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Η χιονόπτωση που σημειώθηκε δεν μπορεί να βαφτίζεται «ακραίο» καιρικό φαινόμενο, για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, η υποστελέχωση υπηρεσιών, η παράδοση κρίσιμων υποδομών σε ιδιώτες κ.λπ., για τα οποία ευθύνονται η σημερινή κυβέρνηση, οι προηγούμενες αλλά και οι διοικήσεις περιφέρειας και δήμων.  

«Ακραίο φαινόμενο» είναι ο κρατικός μηχανισμός που αποδεικνύεται ευέλικτος και αποτελεσματικός στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων, δυσκίνητος όμως και αναποτελεσματικός όταν χρειάζεται να προστατέψει το λαό ακόμα και από ένα καιρικό φαινόμενο.  

Αποδεικνύεται ότι όσο τα έργα υποδομής, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, οι συγκοινωνίες  μπαίνουν στη ζυγαριά του «κόστους – οφέλους», η οποία είναι βασική πολιτική κατεύθυνση των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δήμων, τόσο θα μεγαλώνουν οι ελλείψεις και τα προβλήματα από κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο.  

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση, την περιφέρεια Αττικής, τους δήμους και όλους τους αρμόδιους φορείς:  

  • Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση. Να παρθούν μέτρα, ώστε να μη δημιουργηθούν νέες διακοπές ρεύματος και νερού.
  • Να εξασφαλιστούν όλα τα μέσα για τον καθαρισμό των δρόμων και να παρθούν όλα τα μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα μέσα μεταφοράς.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας,  η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και η ασφαλής διακομιδή ασθενών. Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η μετακίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα.
  • Να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες που μένουν σε σκηνές ή σε κοντέινερ χωρίς θέρμανση σε ξενοδοχεία ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, που εξασφαλίζουν την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον COVID. Να εξασφαλιστούν η θέρμανση και η τροφοδοσία σε όλους τους υπάρχοντες οικίσκους των δομών.
  • Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι κάτοικοι που υπέστησαν ζημιές στην περιουσία τους λόγω των καιρικών φαινομένων όπως καταστροφή κατοικίας και ΙΧ από πτώση δέντρου κ.α.

17/2/2021