Αναμένεται παρέμβαση Καραμανλή για το Σκοπιανό -Κατά της συμφωνίας

Στην παρέμβασή του αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκφράσει τη διαφωνία του με τη συμφωνία που ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων.

Οι πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και η παρέμβαση θα γίνει είτε σήμερα, Παρασκευή, είτε αύριο, Σάββατο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής θα αναφέρει σαφώς ότι η παρουσα συμφωνία είναι «βήματα πίσω» από τα όσα ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, είχε επιτύχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Ενώ, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, θα περιγράφει ότι δεν διασφαλίζεται πλήρως το erga omnes, αλλά και ότι θα πρέπει πρώτα να κάνουν βήματα τα Σκόπια και μετά να υπάρξει οποιαδήποτε πρόσκληση για έναρξη των διαπραγματεύσεων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή πιθανότατα θα γίνει μέσω γραπτής δήλωσης, αν και δεν αποκλείεται εντελώς να είναι on camera.

Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού θα έχει ως σημείο εκκίνησης ότι δεν υφίσταται «μακεδονικό έθνος», κάτι που ανέφερε και τον περασμένο Ιανουάριο, σε συνομιλητές του, όπως είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Realnews. «Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος. Αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό», φέρεται να ανέφερε τότε ο πρώην πρωθυπουργός.

Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να παρέμβει δημόσια δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης για ένα μείζον εθνικό θέμα και τους κινδύνους που περιέχουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει σπανίως τοποθετηθεί δημόσια από το 2009. Είχε κάνει μια δήλωση on camera το 2015, ενόψει του δημοψηφίσματος, μία ακόμη στο Συνέδριο της ΝΔ τον περασμένο Δεκέμβριο και γραπτές δηλώσεις στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2009 ως τώρα.