Αναπαύεται ο Μακαριστός Επίσκοπος Τανάγρας κυρός Πολύκαρπος στην Ι.Μ. Αναλήψεως στα Σκούρτα  

 

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, την παρουσία Αρχιερέων, ιερέων, μοναχών,  του Δημάρχου Τανάγρας κ. Βασίλη Περγάλια  και πλήθος πιστών τελέστηκε, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Σκούρτων Βοιωτίας, η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου.

Τον επικήδειο, μετά από επιθυμία του Αρχιεπισκόπου, εκφώνησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ενώ για το έργο του μακαριστού Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου, ο οποίος το 1992 θεμελίωσε την Ιερά Μονή Αναλήψεως Σκούρτων Βοιωτίας, όπου και διακόνησε επί 26 χρόνια, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

Στην Ιερά Μονή η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανέγερσης μονάζει  μεγάλος αριθμός γεροντισσών, οι οποίες είχαν βρει ανάπαυση ψυχής στο πρόσωπο του γέροντα Πολυκάρπου.

Στην Εξόδιο Ακολουθία παρέστησαν ο πρώην Βουλευτής κ. Μιχάλης Γιαννάκης, ο Αντιδήμαρχος Δερβενοχωρίων κ. Νίκος Πέτρου, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δήμου  Τανάγρας κ. Γιάννης Γκίνης, ο Διοικητής της 114 Π. Μ. Τανάγρας Σμήναρχος  κ. Ιωάννης Κυρίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Πέτρου. Συγκινητική ήταν η παρουσία των πιστών που έφτασαν από νωρίς στη Μονή για να ασπαστούν το σεπτό σκήνωμα  και να φιλήσουν το χέρι του γέροντα ο οποίος επί σχεδόν τρεις δεκαετίες τους διακόνησε.

Ο εκλιπών εκοιμήθη σε ηλικία 85 ετών. Υπήρξε  στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1933 στην Αυλίδα. Το 1957 αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατετάγη στο Στρατό, όπου υπηρέτησε επί διετία στην Τ.Υ.Σ. Μετά την απόλυσή του το 1959 εκάρη Μοναχός, αφού προηγουμένως ενεγράφη στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Γέροντος στην Λίμνη Ευβοίας.

Στις 8 Ιουλίου 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 26 Οκτωβρίου του ιδίου έτους Πρεσβύτερος υπό του τότε Μητροπολίτου Χαλκίδος Γρηγορίου, ο οποίος του απένειμε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Στην συνέχεια διορίσθηκε Εφημέριος του Ιδρύματος Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος έως τον Οκτώβριο του 1960, όταν μετακινήθηκε στη Χαλκίδα και ανέλαβε την θέση του Πρωτοσυγκέλλου (και Ιεροκήρυκος), όπου και παρέμεινε επί 33 έτη. Στο διάστημα αυτό εργάστηκε για την πνευματική αναβάθμιση της Ιεράς Μητροπόλεως, οργανώνοντας δράσεις κυρίως για νέους (κατηχητικά, ομάδες, κατασκηνώσεις κλπ.). Παράλληλα, υπηρέτησε ως Σχολάρχης στην Ιερατική Σχολή μονοετούς φοίτησης της Ι. Μ. Χαλκίδος, ενώ ανέπτυξε ιδιαίτερη ιεραποστολική δράση και στην Αλβανία.

Το 1992 συνταξιοδοτήθηκε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και μετετέθη στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, όπου, με τις ευλογίες του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λειβαδείας -και νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου- θεμελίωσε την Ιερά Μονή Αναλήψεως Σκούρτων Βοιωτίας.

Στις 10 Μαΐου 2010 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Τιτουλάριος Επίσκοπος παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλεί την Κυριακή 14η Οκτωβρίου και ώρα 5.00 μ.μ. στην Ιερά Μονή Αναλήψεως της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (Σκούρτα Βοιωτίας), προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄. Κατόπιν παρακλήσεως του Μακαριωτάτου.