Ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας και στη φορολόγηση αυτοκινήτων

28.3.2016

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει και πάλι το αυτοκίνητο καθώς προωθούνται σημαντικές ανατροπές στη φορολογία αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ημερησία, με στόχο να εξοικονομήσει χρήματα και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να προχωρήσει:

– Σε αλλαγές στη φορολόγηση της απόκτησης ΙΧ με παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης. Το τέλος θα υπολογίζεται κατά κύριο λόγο με βάση την αξία του οχήματος και λιγότερο με βάση τον κυβισμό. Ο σημερινός τρόπος υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης (5-50% επί της εργοστασιακής αξίας με βάση τον κυβισμό) θεσπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2002 και θεωρείται ότι έχει κάνει τον κύκλο του.

– Έχει αποφασιστεί το ψαλίδισμα του κινήτρου απόσυρσης έως και 20% σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι το τέλος του 2015. Η τροπολογία για την παράταση της απόσυρσης έως το τέλος του Μαΐου οδεύει για τη βουλή και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016.

– Έρχονται αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων. Οι αυξήσεις αναμένεται να επηρεάσουν τη λιανική τιμή της βενζίνης, του ντίζελ κίνησης, του υγραερίου κίνησης και πιθανότατα του φυσικού αερίου κίνησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τελικές αποφάσεις ακόμη δεν έχουν ληφθεί, καθώς υπάρχει προβληματισμός για την αύξηση στο ντίζελ κίνησης αφού αυτή θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Μια αύξηση της τιμής του ντίζελ θα   επηρεάσει τη βιομηχανία και τις εμπορευματικές μεταφορές. Ενώ θα ανοίξει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα της τιμής μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης δημιουργώντας και πάλι κίνητρα για λαθρεμπόριο.

Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά αλλαγές για τα τέλη κυκλοφορίας, οι οποίες από τη μια θα αυξήσουν τα έσοδα από τα τέλη και από την άλλη θα δώσουν κίνητρο σε πολλούς φορολογούμενους για να παραλάβουν και πάλι τις πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν καταθέσει.

Οι σκέψεις αυτές του υπουργείου έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην αγορά του αυτοκινήτου καθώς πλήττεται ακόμη περισσότερο σε μια εποχή όπου ήδη έχει καθίσει και δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια.