Ανατροπή στην υπόθεση Τσαλικίδη – Δολοφονία και όχι αυτοκτονία

Δίωξη κατ’ αγνώστων για ανθρωποκτονία από πρόθεση  για την υπόθεση του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Ειδικότερα, την κακουργηματική δίωξη άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών Κ. Γρηγόρη Πεπόνη.

Για την υπόθεση του 39χρονου Κ. Τσαλικίδη και τις συνθήκες θανάτου του – είχε βρεθεί απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου του 2005 στο διαμέρισμα του στο Κολωνό – είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2017 νέα έρευνα, η τρίτη κατά σειρά από την Εισαγγελία Εφετών η οποία όμως όπως και οι προηγούμενες, δεν απέδωσε ουσιαστικά στοιχεία, καθώς δεν βρέθηκαν ενδείξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων με αποτέλεσμα να ασκηθεί μεν η δίωξη για ανθρωποκτονία- γεγονός που έχει τη σημασία του- αλλά χωρίς να εντοπιστούν οι δράστες.

Ειδικότερα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών την έρευνα είχε αναλάβει ο κ. Πεπόνης προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια θανάτου του Κ. Τσαλικίδη τον Μάρτιο του 2005, λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρία.

Είχαν προηγηθεί  μια εισαγγελική και μια κυρία έρευνα, οι οποίες κατέληξαν σε αρχειοθέτηση της υπόθεσης δεχόμενες ότι ο θάνατος του Τσαλικίδη ήταν αυτοκτονία και δεν συνδέονταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Την πρώτη έρευνα είχε διενεργήσει ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της δικαιοσύνης για τρίτη έρευνα από την Εισαγγελία Εφετών ήρθε μετά και τη δικαίωση των συγγενών του εκλιπόντος από το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΕΔΔΑ. Με απόφαση του ΕΔΔΑ δικαίωσε τους συγγενείς του Κώστα Τσαλικίδη, κρίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

 

 

skai