Ανδρική γονιμότητα: Οι τροφές και τα συμπληρώματα που βελτιώνουν το σπέρμα

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Surrey έδειξε ότι τα ζευγάρια με ιστορικό υπογονιμότητας που έκαναν αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής τους και έπαιρναν συμπληρώματα είχαν 80% πιθανότητες επιτυχίας.

Οι αριθμοί μιλούν!

*1 στους 4 άνδρες όλων των ηλικιών έχει μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

*20% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας έχουν οι μεσήλικες άνδρες που γυμνάζονται έστω και 15 λεπτά καθημερινά.

*Το 2% της γονιμότητάς τους χάνουν οι Έλληνες άνδρες κάθε χρόνο.

*Τα προβλήματα του σπέρματος δεν αφορούν μόνο τη διαδικασία της σύλληψης. Σήμερα μία στις επτά κυήσεις καταλήγει σε αποβολή και μπορεί να οφείλεται στην ποιότητα του σπέρματος.

Αντρες και γονιμότητα:

στους άνδρες η γονιμότητα δεν παρουσιάζει δραματικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου όπως στις γυναίκες. Υπάρχει όμως μία ήπια σταδιακή μείωση της τεστοστερόνης. Ίσως αυτό να μη σου φαίνεται μεγάλο πρόβλημα, όμως υφίσταται: ο αριθμός των σπερματοζωαρίων των ανδρών έχει μειωθεί κατά 50% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal. Το ένα τέταρτο των περιπτώσεων υπογονιμότητας αφορά τους άνδρες, ενώ μετά την ηλικία των 24 ετών οι πιθανότητες που έχουν για σύλληψη πέφτουν κατά 2% ετησίως.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ανδρική όσο και στη γυναικεία υπογονιμότητα:

Ειδικότερα το σπέρμα, ως ζωντανός οργανισμός και ένα από τα υγρά του σώματος που μεταφέρουν DNA, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Οι αλλαγές στη σύσταση ταυ σπερματικού υγρού μπορεί να έχουν σαν συνέπεια, αλλαγές στην κινητικότητα αλλά και τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων.

Εκτός από τη μείωση των προκατασκευασμένων και των παχυντικών φαγητών, καθώς και του αλκοόλ και του καφέ, η ποικιλία στις διατροφικές επιλογές και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών με τη βοήθεια των φρέσκων φρούτων και των λαχανικών (συνιστώνται τρία φρούτα και δύο σαλάτες την ημέρα) επιδρούν θετικά.

Συμπληρώματα και τροφές για ανδρική γονιμότητα:

«Τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, επειδή –όσο και να προσπαθείς– δεν είναι εύκολο να παίρνεις επαρκή θρεπτικά στοιχεία από τη διατροφή σου» λέει η Eλένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, ή οποία προτείνει:

Γενικότερα, τα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται άμεσα με τη γονιμότητα είναι:

-Τα ω-3 και τα ω-6 λιπαρά οξέα. Υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, η ρέγκα, ο κολιός, η πέστροφα, οι σαρδέλες, ο ξιφίας, ο τόνος) και στους ξηρούς καρπούς.

-Το φολικό οξύ. Υπάρχει στα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά.

-Οι βιταμίνες Β, C, D, Ε. Υπάρχουν σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, γι” αυτό και συνιστάται ποικιλία.

-Το σελήνιο. Υπάρχει στα ψάρια και στα δημητριακά ολικής άλεσης.

-Το χρώμιο. Υπάρχει στο τυρί και στο μαύρο πιπέρι.

-Το ασβέστιο. Υπάρχει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο μπρόκολο και στα μικρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες), επειδή τα τρώμε με το κόκαλο.

-Ο ψευδάργυρος. Υπάρχει στα οστρακοειδή και στο κρέας.

L-αργινίνη Αμινοξύ απαραίτητο για την παραγωγή σπέρματος.

L-καρνιτίνη Αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.