Ανεβάζει ρολά και η Ιταλία: Επαναλειτουργούν καταστήματα, εκκλησίες, πλαζ

Η Ιταλια επιστρέφει προσεκτικά στους γνώριμους ρυθμούς της. Άρχισαν σήμερα να επαναλειτουργούν καταστήματα λιανικής πώλησης, οι εκκλησίες άνοιξαν και πάλι για τους πιστούς ενώ και οι πλαζ είναι στη διάθεση των λουόμενων.

Η Ιταλία σήμερα «ανεβάζει και πάλι ρολά». Μετά από μια δύσκολη συμφωνία των περιφερειών με την κυβέρνηση, ξανάρχισε η λιανική πώληση, άνοιξαν οι πύλες των εκκλησιών και μπορεί να πάει και πάλι κανείς στην θάλασσα.

Πρώτες λειτουργίες στην βασιλική του Αγίου Πέτρου και στο Ντουόμο του Μιλάνου. Οι πιστοί τηρούν απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλο, δεν σχηματίζουν ουρά για να λάβουν την θεία κοινωνία και η καθολική όστια δίνεται στο χέρι από τον ιερέα, ο οποίος φοράει γάντια και απολυμαίνει συνεχώς τα χέρια τους.

Τζ. Κόντε: Η Ιταλία κάνει το πρώτο βήμα

Στην Ρώμη πάντως από νωρίς το πρωί μπορεί κανείς να παρατηρήσει το χαρακτηριστικό διπλοπαρκάρισμα σε πολλούς κεντρικούς δρόμους, με μεγάλη αύξηση της κίνησης. Η χωρητικότητα των δημόσιων μέσων μεταφοράς για λόγους ασφαλείας είναι μειωμένη κατά 50% και πολλοί προσπαθούν να εξυπηρετηθούν με ποδήλατο και ηλεκτρικό πατίνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος, τόνισε ότι «σήμερα η Ιταλία κάνει το πρώτο, καινούργιο της βήμα αλλά σε λίγο θα μπορέσει να ξαναρχίσει να τρέχει». Κύριος στόχος του από εδώ και πέρα είναι να ασκηθεί νέα πίεση ώστε να μπορέσει να εγκριθεί επίσημα το Ταμείο Ανάκαμψης από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και να δοθούν άμεσα περισσότερα χρήματα -όπως είπε ο Κόντε- υπό την μορφή επιχορηγήσεων.