Ανεξέλεγκτη η κατάσταση και στο Ελληνικό με τους πρόσφυγες

12.4.2016

Στη  προβληματική κατάσταση στην Ειδομένη και τον Πειραιά επεκτάθηκε και στο Ελληνικό όπου ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Έξι χιλιάδες έφτασαν οι πρόσφυγες – μετανάστες που βρίσκονται εκεί και συνεχώς ο αριθμός αυξάνει δραματικά

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη που έχει διαμορφωθεί στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και πέριξ αυτού, καθώς οι πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί αγγίζουν πλέον τους 6.000.

Τόσο ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος όσο και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Α.Ε.» Σουλτάνα Σπυροπούλου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η συμφωνία για την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα.

Μιλώντας στο Mega o κ. Κωνσταντάτος είπε ότι οι μετανάστες έχουν στήσει σκηνές ακόμη και έξω στον δρόμο, γιατί στην κλειστή αίθουσα αναχωρήσεων του παλιού αεροδρομίου η θερμοκρασία έφτασε τις προηγούμενες μέρες μέχρι τους 40 βαθμούς.

Τονίζοντας ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, ο δήμαρχος προειδοποίησε ότι «αργά ή γρήγορα κάτι θα συμβεί». «Είναι κλειστά τα τζάμια, δεν αερίζεται, είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορεί να αντέξουν φυσιολογικά να μείνουν εκεί μέσα και να βγαίνουν να κάθονται έξω στο πεζοδρόμιο πάνω στη λεωφόρο που παίζουν τα παιδιά τους, που περνούν με ταχύτητα τα αυτοκίνητα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόνο 30-40 τουαλέτες για 6.000 ανθρώπους.

Η κ. Σπυροπούλου, από την πλευρά της, σε επιστολή της προς την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Άμυνας, επισημαίνει ότι η συμφωνία για την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου, αλλά «παρά τις σχετικές επιστολές μας, οι πρόσφυγες παραμένουν έως σήμερα στις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις».

Η ίδια διευκρινίζει ότι «η ‘Ελληνικό Α.Ε.’΄έχει συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στη φύλαξη και συντήρηση της εγκατάστασης, τη διατήρηση της τάξης και τη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής, παρά το γεγονός ότι τη σχετική ευθύνη και όλα τα έξοδα έχει συμφωνηθεί ότι βαρύνουν εξ ολοκλήρου το υπουργείο».

«Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στις ανωτέρω παραχωρούμενες εγκαταστάσεις αλλά και πέριξ αυτών έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλους εμπλεκομένους, δεδομένου ότι έχουν μεταφερθεί περίπου 6.000 πρόσφυγες, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που είχε δεσμευθεί το υπουργείο να μεταφέρει, αλλά κυρίως ξεπερνά τις αντικειμενικές δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ακραίες και ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις» επισημαίνει.

Συνολικά στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή, βρίσκονται 53.381 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 29.205 στη Β.Ελλάδα, 14.405 στην Αττική και 7.055 στα hot spot των νησιών.