Ανεξέλεγκτη η χώρα με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες – Σπάνε τους φράχτες

25.2.2016

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη χώρα με τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

Στα Διαβατά Θεσσαλονίκης η κατάσταση είναι έκρυθμη με τους πρόσφυγες να ρίχνουν το φράχτη στο κέντρο μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου και να φεύγουν στους δρόμους ανεξέλεγκτα.

Στόχος τους είναι να φτάσουν στην Ειδομένη προκειμένου να περάσουν τα σύνορα. Κάποιοι από τους πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και άνοιξαν την βοηθητική είσοδο.

Αρκετοί είναι αυτοί που μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και εγκατέλειψαν το στρατόπεδο. Η Αστυνομία δεν έχει σαφείς εντολές από την Πολιτεία για το πώς πρέπει να χειριστεί την κατάσταση.

Όπως μετέδωσε και ο ΣΚΑΪ άνδρες και γυναίκες, αφού βγήκαν από το στρατόπεδο ξεκίνησαν με τα πόδια για την Ειδομένη, αποφασισμένοι να περάσουν με κάθε τρόπο τα σύνορα. Κάποιοι έλεγαν πως αν χρειαστεί θα κόψουν τα σύρματα στα σύνορα με τα Σκόπια σε τέσσερα σημεία ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας Θεσσαλονίκης όπου κινούνται εκατοντάδες πρόσφυγες κυρίως γυναικόπαιδα με στόχο να φτάσουν στην Ειδομένη σπάζοντας τα αγροτικά μπλόκα.

Υπολογίζεται ότι 20 χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ενώ σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν άλλοι 700.

Γερμανικός Τύπος

Στις Βρυξέλλες αρχίζει η Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για το προσφυγικό  και  ο γερμανικός Τύπος γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί να μποϊκοτάρει την Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στην χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το Βήμα της Βουλής όπου ξεκαθάρισε την στάση που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν εφαρμόσουν όσα συμφωνήθηκαν για το προσφυγικό. Παράλληλα, αναφέρονται και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην οποία διαμαρτυρήθηκε για τις κινήσεις και της Αυστρίας και άλλων βαλκανικών χωρών.

Ειδικότερα, με δημοσίευμα της η Die Welt γράφει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός απειλεί να μπλοκάρει την πολιτική της Ε.Ε., και τονίζει ότι η κυβέρνηση των Αθηνών ξεκαθάρισε πως, αν δεν τηρηθούν από τις άλλες χώρες της Ευρώπης τα όσα έχουν συμφωνηθεί, τότε η Ελλάδα θα μποϊκοτάρει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Η γερμανική εφημερίδα περιλαμβάνει στο δημοσίευμά της και την χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής όπου είπε: «Δεν θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση τη χώρα μας να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών».

Μεταξύ άλλων, η Die Welt αναφέρεται και στην Αυστρία σημειώνοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι εξαγριωμένος με την στάση της μετά και το αποτέλεσμα της χθεσινής διάσκεψης της Βιέννης για το προσφυγικό όπου συμμετείχαν χώρες των δυτικών Βαλκανίων και όπου αποφασίστηκε η πλήρης στήριξη στην κυβέρνηση των Σκοπίων.

Στην στάση του Έλληνα πρωθυπουργού αναφέρεται και η Bild με δημοσίευμά της. O Τσίπρας απειλεί να μποϊκοτάρει την Ευρώπη, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα αναφερόμενη στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή λίγες ώρες μετά το τέλος της διάσκεψης στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την Bild, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι όλο και πιο φορτισμένη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορίοα γερμανική εφημερίδα αναφέρθηκε και αυτή στην επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ μετά την απόφαση στην οποία κατέληξε η Διάσκεψη της Αυστρίας να στηρίζει τα Σκόπια.

«Από αυτή την άποψη, ο Τσίπρας απειλεί ακόμα και να μποϊκοτάρει τις αποφάσεις της Ε.Ε. Μιλώντας στην ελληνική βουλή, ο Τσίπρας τόνισε ότι, αν οι χώρες της Ε.Ε. δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τότε η Ελλάδα θα μποϊκοτάρει μελλοντικά τοις αποφάσεις της Ε.Ε.», γράφει η Bild που για να στηρίξει τα όσα γράφει περιλαμβάνει και απόσπασμα από την χθεσινή ομιλία Τσίπρα στη Βουλή: «Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται για μία ανθρωπιστική κρίση, καθώς χιλιάδες μετανάστες έχουν παγιδευτεί στη χώρα», είπε χτες ο Τσίπρας προσθέτοντας πως «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών».