Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Λίμνη Εύβοιας

31.7.2016

Ανεξέλεγκτη καίει από, χθες, το μεσημέρι η φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας έχοντας κάνει στάχτη πάνω από 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους και απειλούνται σπίτια. Ήδη  έχει καεί  ξενοδοχειακή μονάδα, αποθήκες καθώς το γήπεδο και το Λιμεναρχείο της περιοχής, ενώ  έχει εκκενωθεί ο οικισμός Κατούνια.

Η κατάσταση είναι δραματική, με τις καταστροφές πλέον να είναι ανυπολόγιστες για την περιοχή, τους ανέμους να πνέουν ισχυροί και να αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση κάνοντας δύσκολο το έργο κατάσβεσης των επίγειων και εναέριων μέσων.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μάχη να σώσουν το υπόλοιπο πράσινο της περιοχής.
Το πύρινο μέτωπο της πυρκαγιάς ξεπέρασε τα 12-15 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια, ωστόσο όλοι οι κάτοικοι των γύρω χωριών είναι σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι εκκενώνουν τους κοντινούς οικισμούς, καθώς φοβούνται ότι το πύρινο μέτωπο θα μεταφερθεί κοντά στα σπίτια τους. Ωστόσο, οι επίσημες αρχές και δη η πυροσβεστική δεν έχουν δώσει εντολή για εκκένωση οικισμών, παραδέχονται ωστόσο ότι ακόμα δεν έχει τεθεί σε έλεγχο και ότι η προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, το πρωί της Κυριακής, επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 44 πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 7 μηχανήματα, 11 υδροφόρες, πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.
Επίσης, οι δυνάμεις στην Εύβοια έχουν ενισχυθεί με πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων από τη Θεσσαλονίκη, 10 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία.

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.