Ανησυχία στο Μαξίμου για την “εξέγερση” των εμπόρων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη-Υπουργοί σε ειδική αποστολή

Το Μαξίμου επικαλείται την εισήγηση των ειδικών – Τα στοιχεία που κράτησαν κλειστά τα μαγαζιά.

Αναβρασμός επικρατεί στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη μετά την απόφαση των λοιμωξιολόγων να κρατήσουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα για ακόμη μία εβδομάδα, λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων. Στο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αντιλαμβάνονται τα παράπονα των εμπόρων, ωστόσο εκείνο που προέχει είναι προστασία της δημόσιας υγείας, και σημειώνουν πως η εισήγηση έγινε από τους ειδικούς που αξιολογούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εντός της ημέρας αναμένεται να επισκεφθούν τις τρεις περιοχές αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να εξηγήσουν στους καταστηματάρχες το σκεπτικό των λοιμωξιολόγων, αλλά και τον κίνδυνο που υπάρχει για την περαιτέρω διασπορά της νόσου στην περίπτωση που ανοίξουν τα μαγαζιά, καθώς μια τέτοια κίνηση θα αυξήσει αυτομάτως την κινητικότητα.

Τα στοιχεία που κράτησαν κλειστά τα μαγαζιά

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την πίεση που αρχίζουν να δέχονται τα νοσοκομεία ήταν οι δύο βασικοί λόγοι που οδήγησαν του ειδικούς να πάρουν την απόφαση να εισηγηθούν να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πάτρα. “Πρόκειται για τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κάτω από μία ίδια “ομπρέλα”. Και στις τρεις αυτές περιοχές παρατηρείται μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική, βλέπουμε μία σταθεροποίηση ακόμα και πτώση”, τόνισε στον ΣΚΑΙ ο Στέλιος Πέτσας.

Είναι ενδεικτικό πως τις τελευταίες ημέρες τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 45,6%, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 90% και παράλληλα ανεβαίνει σημαντικά και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ίδια εικόνα εμφανίζεται και στην Αχαΐα, ενώ στην Κοζάνη στέλνουν ασθενείς σε άλλους νομούς, καθώς τα νοσοκομεία είναι γεμάτα.

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις στην Θεσσαλονίκη

Οι εμπορικοί σύλλογοι συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις τη Δευτέρα. Στην Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ζήτησε από την κυβέρνηση και τους ειδικούς να αναθεωρήσουν τη στάση τους, τονίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη η αγορά να λειτουργήσει με κανόνες, για να θα δώσει μια απολύτως απαραίτητη οικονομική ανάσα.

Οι έμποροι δηλώνουν πως βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είχαν προετοιμαστεί να ανοίξουν τη Δευτέρα, παραγγέλνοντας καινούρια εμπορεύματα, ενώ είχαν βγάλει τους εργαζόμενους από την αναστολή. “Πρέπει να γίνει κατανοητό πως με τις αποφάσεις αυτές παίζουν με τις ζωές μας”, υποστήριξε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. Στην Πολίχνη οι καταστηματάρχες ανακοίνωσαν πως θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους παρά την απαγόρευση. “Είμαστε αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι να ανοίξουμε τα καταστήματα τη Δευτέρα με κάθε κόστος”, δήλωσε στον ΣΚΑΙ η εκπρόσωπος του συλλόγου Ιφιγένεια Τοσίδου.

Ανοιχτά τα μαγαζιά στην Πάτρα χωρίς να εξυπηρετούν

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι έμποροι στην Πάτρα θα ανοίξουν κανονικά τα καταστήματα τους χωρίς όμως να εξυπηρετούν τους πολίτες και κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό. “Όλοι την Δευτέρα το πρωί στις 9:00 στα καταστήματα μας χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή, με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου. Την πρωτεύουσα της Αχαΐας θα επισκεφθεί σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας που θα έχει συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ξεκάθαρες αποστάσεις από την απόφαση των λοιμωξιολόγων να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα, λόγω της έξαρσης της πανδημίας στην Πάτρα, πήρε ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης. “Υπάρχουν όρια στις αντοχές της κοινωνίας, αλλά και σε σχεδιασμούς που δεν θα δημιουργούν αιφνιδιασμούς και αισθήματα αδικίας. Εύλογα, ο εμπορικός κόσμος της Αχαΐας αναρωτιέται τι άλλαξε μέσα σε ελάχιστες ώρες και ενώ προετοιμαζόταν για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Την ίδια ώρα σε πολλές άλλες επίσης επιβαρυμένες περιοχές τα καταστήματα θα λειτουργήσουν”, τόνισε σε δήλωση του.

Εμπορικός σύλλογος Κοζάνης: Είμαστε εξιλαστήριο θύμα

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και στην Κοζάνη με τον εμπορικό σύλλογο να διαμαρτύρεται για την απόφαση των ειδικών και να ζητά το κλείσιμο όλων των καταστημάτων και όχι του λιανεμπορίου.

Είναι λυπηρό όμως να βάζουμε μόνο εμείς πλάτη και πάλι! Έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν ευθύνεται το λιανεμπόριο για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας. Και ενώ σε όλες τις περιοχές, που επίσης είναι υγειονομικά επιβαρυμένες, το λιανεμπόριο ανοίγει σαν βαλβίδα εκτόνωσης εδώ παραμένει κλειστό. Αν αυτό δεν είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά τι είναι; Το λιανεμπόριο είναι για άλλη μια φορά το εξιλαστήριο θύμα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

thetoc.gr