Ανησυχία Σύψα για τα νέα κρούσματα κορονοϊού. Το σχέδιο εμβολιασμού

Ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, σχέδιο για το Φθινόπωρο με εμβολιασμό. Τι είπε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Την ανησυχία του για τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στα αστικά κέντρα εξέφρασε μιλώντας την Πέμπτη στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN TV ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Ο κ. Σύψας έκανε λόγο για «το μεγάλο στοίχημα του καλοκαιριού» το οποίο «πρέπει να φύγει χωρίς ατύχημα», ενώ όπως είπε η Πολιτεία σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους έχουν έτοιμο σχέδιο για το φθινόπωρο που περιλαμβάνει αρχικά άμεσο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών.

«Υπάρχει ένας εφησυχασμός. Τα νούμερα που έχουμε, λένε ότι είναι λάθος αυτό. Ο ιός είναι ανάμεσά μας. Συνεχίζουμε να έχουμε διασπορά στα αστικά κέντρα. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία μας, αφού φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί τα νούμερα. Και λόγω των τουριστών και λόγω των ανοιχτών μπαρ. Τα κρίσιμα αποτελέσματα θα τα δούμε τέλος Ιουλίου. Στα αστικά κέντρα πρέπει να τηρούμε οπωσδήποτε τις αποστάσεις αρχικά και ακολουθεί η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών. Δεν θέλουμε στα αστικά κέντρα να αλλάξουν τα δεδομένα» τόνισε, ενώ έδειξε ικανοποιημένος από τις αντιδράσεις των υπευθύνων σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα.

«Ελέγχεται η κατάσταση στα βόρεια σύνορά μας. Είμαι ανήσυχος γιατί γίνεται καλή δουλειά με τον τουρισμό, όμως στα αστικά κέντρα με ανησυχούν τα δεδομένα. Ο μεγάλος στόχος είναι βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς ατύχημα, χωρίς έξαρση. Δεν είναι ανάγκη η πολιτεία να λάβει άλλα μέτρα. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός συναγερμού» δήλωσε.

Ακόμη, όσον αφορά στις μελέτες για το εμβόλιο κατά του ιού, εκτίμησε, πως εάν οι μελέτες της τρίτης φάσης είναι επιτυχείς, τότε ενδεχομένως θα έχουμε εμβόλιο στις αρχές του 2021. «Όμως υπάρχει απόσταση μέχρι να έρθει στην Ελλάδα, ώστε να εμβολιαστεί το 70%. Οπότε υπάρχει απόσταση».

Τέλος σε ό,τι αφορά στη μετά… καλοκαίρι εποχή είπε: «Υπάρχει έτοιμο το σχέδιο του φθινοπώρου. Η ισχυρή σύσταση θα είναι να εμβολιαστούν για τη γρίπη οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί. Το θέμα είναι να υπάρχει επάρκεια».