Ανησυχητικές εικόνες με το πρώτο κύμα ζέστης στην Αττική: Συνωστισμός

Ανησυχία προκαλούν οι εικόνες από παραλίες της Αττικής και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας με κατεύθυνση το παραλιακό μέτωπο.

Το πρώτο κύμα έντονης ζέστης, που φέτος συνέπεσε χρονικά με την πορεία άρσης των περιοριστικών μέτρων για τη μη διάδοση του κορωνοϊού, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι του λεκανοπεδίου να κατευθυνθούν προς τις νότιες και ανατολικές ακτές της Αττικής.

Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς ότι έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των λουομένων, οι εικόνες από τις ακτές είναι απογοητευτικές: Σε πολλές περιπτώσεις λόγω στενότητας χώρου μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνωστίζεται σε μικρά τμήματα της ακτής. Η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων είναι πιο εύκολο να τηρηθεί στις οργανωμένες πλαζ, από τις οποίες όμως de facto αποκλείονται όσοι δεν μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο για την είσοδο, όπου αυτό απαιτείται.

Μεγαλύτερη ανησυχία από τις πλαζ όμως προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί σε αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΑ με προορισμό το παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Από το Σάββατο τον γύρο των ΜΜΕ κάνει φωτογραφία από λεωφορείο μίας εκ των γραμμών που συνδέουν το Ελληνικό με την περιοχή της Βάρκιζας, στην οποίαν καταγράφεται μεγάλος αριθμός επιβατών να στριμώχνεται εντός του λεωφορείου, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς προστατευτική μάσκα.

Εικόνες σοκ από λεωφορείο του ΟΑΣΑ: «Πατείς με πατώ σε» στα δρομολόγια προς Βουλιαγμένη (Video) – Media

Στις συγκεκριμένες γραμμές παρατηρείται κάθε χρόνο έντονος συνωστισμός, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και δεν καλύπτεται από την πυκνότητα των δρομολογίων. Φέτος όμως, εκτός από την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, παραμονεύει ο κίνδυνος του κορωνοϊού, για την εξάπλωση του οποίου συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν στα ΜΜΜ είναι εξαιρετικά ευνοϊκές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την Κυριακή η εικόνα παρουσιάζεται ελαφρώς βελτιωμένη, καθώς τα λεωφορεία αναχωρούν ανά πέντε λεπτά ενώ στην αφετηρία υπάρχει προσωπικό του ΟΑΣΑ.