Ανησυχητικές οι εξελίξεις για την Ελλάδα – Ο ένας μακελάρης του Παρισιού είχε περάσει από τη Λέρο

14.11.2015

Ένας από τους οκτώ μακελάρηδες του Παρισιού ταυτοποιήθηκε ως παράνομος μετανάστης που είχε περάσει από την Ελλάδα τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, ο παράνομος μετανάστης είχε φτάσει στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, μαζί με άλλους 70 μετανάστες, όπου και συνελήφθη από το λιμενικό. Κατείχε διαβατήριο Συρίας και καταγράφηκε και ταυτοποιήθηκε σε hot spot του νησιού. Δύο ημέρες μετά έφυγε από την Ελλάδα και προφανώς, όπως δείχνουν οι δυσάρεστες εξελίξεις, κατευθύνθηκε στη Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός αυτό ήρθε στο φως, αφού η γαλλικές αρχές μέσα στο πλαίσιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και της συνεργασίας της με την Ελλάδα, ζήτησαν από την ΕΛ.ΑΣ. να ελέγξει αν έχουν περάσει από την χώρα μας 10 συγκεκριμένα άτομα,  δίνοντας έμφαση σε δύο εξ αυτών που τους απασχολούσαν ιδιαίτερα.

Θετική ήταν η απάντηση των ελληνικών αρχών, επιβεβαιώνοντας πως τα δύο αυτά άτομα είχαν πράγματι περάσει από την Ελλάδα. Ο ένας εκ των δύο που είχε έρθει τον Οκτώβριο είναι δράστης των επιθέσεων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον δεύτερο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Σχετικά με την υπόθεση του Συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.

Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος.

Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος».

Σύμφωνα με πηγές οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες άλλων ξένων χωρών, προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες που θα ρίξουν φως στην υπόθεση.

Η ελληνική πλευρά ερευνά άτομα που ίσως έχουν πιθανή σχέση με Τζιχσντιστές και έχουν εκδοθεί εντολές να ελεγχθούν ύποπτοι χώροι και πρόσωπα. Μέχρι στιγμής από το υπουργείο καθησυχάζουν πως η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος, παρόλα αυτά βρίσκονται σε επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο.

Στο Μαξίμου οι ανησυχίες κορυφώνονται, καθώς από το πρωί γίνονται συνεχώς συσκέψεις με σκοπό να εκτιμηθεί η κατάσταση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Γαλλική πρωτεύουσα. Μέχρι το μεσημέρι βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας, ο διοικητή της ΕΥΠ και ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

Από το πρωί συνεδριάζει και η ΕΛ.ΑΣ παρουσία του Αρχηγού και του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής. Σύμφωνα με τις αποφάσεις τους πρόκειται να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε κτίρια που θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι τρομοκρατικής επίθεσης, όπως είναι οι πρεσβείες, ενώ παράλληλα η ΕΥΠ είναι σε διαρκή επαφή με τις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας των ευρωπαϊκών χωρών.