Ανθρώπινη και συγκινητική η παρουσίαση του βιβλίου της Μαίρης Κασαμπαλάκου «Αγαπώντας τον Αυτισμό» στο Σχηματάρι

Για μια ακόμα φορά μας συγκίνησε η συγγραφέας του βιβλίου, που ταξίδεψε σε κάθε άκρη της Ελλάδας και συμπεριλαμβάνεται στο προτεινόμενο εκπαιδευτικό υλικό του Υπουργείου Παιδείας «Ο Αυγερινός. Μια ιστορία για τον Αυτισμό και την Αγάπη», κα Μαίρη Κασαμπαλάκου, στην παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Αγαπώντας τον Αυτισμό», στο Σχηματάρι. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν την Κυριακή 11 Μαρτίου το Κέντρο Μάθησης Λόγου & Ειδικής Διαπαιδαγώγησης Σχηματαρίου και ο Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Περιβαλλοντικός  Σύλλογος Απανταχού Πετριλιωτών «Το Πετρίλιο».

Απλή, λιτή, «ανθρωπένια», όπως συνηθίζει να χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη για να αποδώσει την ανθρωπιά που έχει μέσα στην ψυχή της, η Μαίρη άνοιξε για ακόμα μια φορά την καρδιά της και το βιβλίο της, μιλώντας μας για τον αυτισμό, τραγουδώντας και διαβάζοντας αποσπάσματα από τα γραπτά της.

Συγκλονιστική σε κάθε παρουσίαση, έτσι και σήμερα άγγιξε ευαίσθητές χορδές. Μίλησε για τα παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειες τους. Για όλα όσα βιώνουν στην καθημερινότητα τους, μέσα και έξω από το σπίτι τους. Μα πιο πολύ προσπάθησε να αποδώσει τον παλμό που χτυπά η καρδιά τους, όπου κι αν βρίσκονται.

Ξεχείλισε το συναίσθημα, μούσκεψαν τα μάτια, μα πάνω από όλα κυριάρχησε το χαμόγελο που μας μετέδωσε, μαζί με την αισιοδοξία και με την μεγάλη αγκαλιά για όλους που κουβαλά μέσα της. Και τη χαρά. Και την όρεξη για ζωή που έχει αυτή η ηρωίδα μάνα, γυναίκα, συγγραφέας, φίλη, άνθρωπος.

Στο πρόσωπο της χιλιάδες μητέρες με παιδιά που έχουν κάποια αναπηρία, βρίσκουν παρηγοριά και αγάπη. Δεν νιώθουν πια μόνες και κοινωνικά αποκλεισμένες. Η Μαίρη Κασαμπαλάκου κατάφερε να ανοίξει διάπλατα τα παράθυρα και να σπάσει τις πόρτες κάθε σπιτιού που κλείνει μέσα του ένα δράμα και να το κάνει τραγούδι. Να το κάνει μήνυμα αγάπης, αλληλεγγύης και συντροφικότητας.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, η Μαίρη γνώρισε στον κόσμο που παρευρέθηκε τον γιο της Άγγελο, ένα υπέροχο αγόρι στο φάσμα του αυτισμού, που ήταν έτοιμος να μοιραστεί με όλους την χαρά αλλά και την αγάπη του για την ευτυχισμένη μανούλα που έχει.

Παρέα της ο εκπαιδευτικός και πρώην Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Χαλκουτσίου κ. Νίκος Ξαρχάκος, που την συνοδεύει με την κιθάρα του σε κάθε της παρουσίαση, όπως και ο αγαπημένος φίλος της Λευτέρης Ντρίζος με το φωτογραφικό φακό του. Ακλόνητοι φρουροί του «Αυγερινού» οι δυο τους, στηρίζουν την Μαίρη σε κάθε της βήμα. Για να φτάσει ο Αυγερινός ψηλά, πολύ ψηλά και να φωτίσει όλη την Οικουμένη, για να μας μάθει πόσο πιο ανθρωπένιοι μπορούμε να γίνουμε «Αγαπώντας τον Αυτισμό».

Σοφία Μπασκάκη