Ανοικτά αύριο τα φαρμακεία-αναστολή των κινητοποιήσεων

28.10.2015

Ανέστειλαν οι φαρμακοποιοί τις κινητοποιήσεις κι αύριο ανοίγουν κανονικά τα φαρμακεία. Η αναστολή είναι προσωρινή και μέχρι το Σάββατο οπότε και θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις του κλάδου

οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων από την ερχόμενη Δευτέρα, αν προχωρήσουν οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Το ζήτημα των φαρμακείων παραμένει ένα από τα αγκάθια που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στις συζητήσεις με το κουαρτέτο, αφού η πλευρά των δανειστών και σε αυτό το θέμα είναι ανένδοτη. Εξάλλου οι θεσμοί από την πρώτη στιγμή είχαν θέσει το ζήτημα της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων ως προαπαιτούμενο ανάμεσα στα τρία που είχε προτάξει, τα «κόκκινα δάνεια», το ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το παζάρι που παίζεται πίσω από τα φαρμακεία είναι ιδιαίτερα σκληρό και η αναστολή είναι ένα μέρος αυτού του σκληρού πόκερ.

Στην ουσία η κυβέρνηση καλείται  να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, υπαναχωρώντας από τις θέσεις με βάση τις οποίες επήλθε κατ’ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα. Τι είχε συμφωνηθεί; Ότι μπορεί να πάρει άδεια φαρμακείου ο οποιοσδήποτε, αρκεί να έχει ως συνέταιρο ένα φαρμακοποιό, ο οποίος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 20% της επιχείρησης. Αυτή η πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων ( 1 φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους) και την απαγόρευση άδειας για πάνω από 5 φαρμακεία στο ίδιο άτομο, θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ότι προστατεύει επαρκώς τον κλάδο.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών άλλαξαν, όμως, τα δεδομένα και αιφνιδίως η κυβέρνηση επανέφερε στο τραπέζι την απαγόρευση άδειας για όσους δεν είναι φαρμακοποιοί.