Αντέχουν τα νησιά τους πρόσφυγες – Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Ειδομένη

 2.3.2016

Διαχειρίσιμη κρίνεται από την αστυνομία, επί του παρόντος, η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου  αναφορικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν εκεί. Αντιθέτως παραμένει εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ειδομένη.

Περίπου 6.000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα, συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, ενώ διαπιστώνεται ότι οι ροές είναι μειωμένες, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Τους 4.000 αγγίζει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι τα ναυλωμένα από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοία, το «Ελευθέριες Βενιζέλος» και το «Τέρα Τζετ», παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Χίου αντίστοιχα, ενώ το «Πάτμος» αναχώρησε από τη Σάμο για Πειραιά άδειο και χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί για οιονδήποτε λόγο.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ειδομένη

Στην Ειδομένη παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες, με την απελπισία να έχει δώσει τη θέση της στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ενδεικτικό της απελπισίας η χθεσινή προσπάθεια μιας γυναίκας από τη Συρία να αυτοπυρποληθεί στον καταυλισμό γιατί τα παιδιά της πέρασαν στα Σκόπια και αυτή «κόλλησε» στην Ελλάδα.

Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα διότι η Άγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες.

Ανθρωπιστική βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη και τα Διαβατά . Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας καλύπτεται από την επιχείρηση Έκτακτης Στήριξης (Emergency Appeal- EA) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), ενώ ένα μικρό μέρος από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό.

Συγκεκριμένα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη θα διανεμηθούν 3.000 πακέτα με τρόφιμα, 1.500 νερά, 210 παιδικές τροφές, 1.820 πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής, 1.960 τσάντες και 700 κουβέρτες. Τα είδη αυτά καλύπτονται από την επιχείρηση Έκτακτης Στήριξης.

Στα Διαβατά θα διανεμηθούν 1.800 πακέτα με τρόφιμα προερχόμενα από δωρεές. Επίσης, θα διανεμηθούν 1.400 τσάντες, 420 παιδικές τροφές και 1.400 ξυραφάκια που προέρχονται από την επιχείρηση Έκτακτης Στήριξης, καθώς και η δωρεά του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού που αποτελείται από 20 μάρσιπους, 25 πακέτα προσωπικής υγιεινής (0-6 μηνών) και 50 πακέτα προσωπικής υγιεινής (6-12 μηνών).

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα σε όλα τα σημεία διέλευσης μεταναστών και προσφύγων. Ειδικότερα στην Ειδομένη λειτουργεί ιατρική μονάδα και παιδότοπος, παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και επανασύνδεσης οικογενειακών δεσμών και πραγματοποιούνται διανομές ανθρωπιστικού υλικού.

Στα Διαβατά κλιμάκιο του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Θεσσαλονίκης, αποτελούμενο από ιατρό εθελοντή, νοσηλεύτριες, εθελοντές της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και μεταφραστή, στελέχωσαν την κλινική που λειτουργεί εντός του διαμορφωμένου χώρου στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων. Επίσης, διοικητικό προσωπικό του Τμήματος, εθελοντές Σαμαρείτες, διασώστες και κοινωνικοί λειτουργοί του Τμήματος ΕΕΣ Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην καταγραφή των προσφύγων και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους 2.000 φιλοξενούμενους του Κέντρου.