Αντίο Σόιμπλε με non paper που «πάγωσε» την Ευρώπη!

Να αφαιρεθεί, βαθμιαία, ο έλεγχος των προϋπολογισμών των χωρών μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και να ανατεθεί στο ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) ζήτησε με «non paper του», σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο απερχόμενος υπουργός Oικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» αναφέρει ότι ο στόχος του Γερμανού υπουργού είναι να δοθεί μεγαλύτερη δύναμη στους τεχνοκράτες και να αφαιρεθεί από τους πολιτικούς ιθύνοντες, ώστε να μειωθούν οι δυνατότητες και τα περιθώρια ευελιξίας.

«Βάσει του σχεδίου αυτού «θα είναι οι κυβερνήσεις που θα ελέγχουν τους εταίρους, με μια αυτόματη εφαρμογή των κανόνων, αποκλείοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βαθμιαία, μαλακώνει τους κανόνες της ΕΕ», γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

H εφημερίδα της Ρώμης προσθέτει ότι «για την Ιταλία θα ήταν «ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο όμως, είναι πολύ πιθανό να μην βρει ποτέ εφαρμογή». Διότι, όπως υπενθυμίζει, όλοι συμφωνούν στο να μετατραπεί ο ΕSM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά σήμερα το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, μόνον μια μειοψηφία στήριξε την γερμανική πρόταση για μετατροπή του σε «ελεγκτή των εθνικών προϋπολογισμών».

Το σχέδιο των Γερμανών

Η La Repubblica, παράλληλα, αναφέρει ότι «προέκυψε και μια σαφή πλειοψηφία κατά της αυτόματης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των χωρών που στο μέλλον θα ζητήσουν ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια». Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι ο στόχος των Γερμανών είναι, όπως φαίνεται, να μπλοκάρουν κάθε μεταρρύθμιση του ενιαίου νομίσματος, κάτι που θα αύξανε το βάρος των πολιτικών στην φάση της λήψης αποφάσεων.

H εφημερίδα «Corriere della Sera» αναφέρει ότι «η Γερμανία θέλει να εφαρμοσθεί το σχέδιό της, πάση θυσία» και ότι «μεταξύ των άλλων, στο κείμενό του, ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών «αρνείται κάθε μορφή κοινού προϋπολογισμού, για τις χώρες της ζώνης του ευρώ».

«Ο Σόιμπλε, ουσιαστικά, λέει: «Εγώ φεύγω, αλλά η παρακαταθήκη μου, μένει»» γράφει, τέλος, η «Corriere».