Αντεπίθεση της κυβέρνησης με μήνυση στον Πανούση και προστασία στον Λάμπρου

11.11.2015

Η Κυβέρνηση αντεπιτίθεται στις καταγγελίες του κ. Γιάννη Πανούση, σχετικά με σχέσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, οι οποίες τις τελευταίες μέρες έχουν ανάψει φωτιές στον πολιτικό χώρο.

Όπως πληροφορούμαστε, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος συνοδευόμενος από τον Μιχάλη Καλογήρου, γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγελόπουλο, πρόκειται να προσέλθουν στον Άρειο Πάγο, ώστε να συναντηθούν μες την Εισαγγελέα κ. Ευτέρπη Γκουτζαμάνη.

Η συνάντηση θα γίνει με σκοπό να ενημερωθούν για την υπόθεση, αφού το Μαξίμου είναι εξοργισμένο για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση εγγράφων απόρρητου υλικού, καθώς η κατάθεση συνομιλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες και κρατουμένους πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης αλλά και της δημοσιότητας.

Παράλληλα ελλοχεύει η περίπτωση να καταθέσουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, ακόμα και κατά του κ. Πανούση. Επίσης ο επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης μελετά το ενδεχόμενο να καταθέσει αγωγή κατά του τηλεοπτικού σταθμού Mega για την αναπαραγωγή «διαλόγων» του ιδίου με στέλεχος του μεγάρου Μαξίμου.

Μια ακόμα κίνηση αντεπίθεσης είναι η υπεράσπιση του κ. Πάνου Λάμπρου από την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μίλησε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, κατηγορώντας και τα μέσα ενημέρωσης.

«Δεν μπορεί να περιφέρονται οι ζωές στα κανάλια κατά αυτό τον τρόπο. Ο Λάμπρου έχει δώσει αγώνα στη ζωή του για τα δικαιώματα των ανθρώπων που βρίσκονται στη φυλακή. Αυτό δεν μπορεί να ποινικοποιείται», ήταν τα λόγια της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Επίσης πρόσθεσε ότι υπήρξε διάλογος με τους φυλακισμένους, αλλά αυτό συνέβη σε μια περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη μια απεργία πείνας εκ μέρους των κρατουμένων και κινδύνευαν ζωές. «Οι διάλογοι είχαν έναν σκοπό, εξάλλου όταν μιλάς με φυλακισμένους, δεν μιλάς με αγγελούδια», είπε χωρίς να αμφισβητήσει την αυθεντικότητα του διαλόγου που κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης.

«Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται προκειμένου να εισάγει νομοσχέδια», τόνισε και συμπλήρωσε «Ο κύριος Λάμπρου ήταν συνεργάτης του υπουργείου, δεν είναι σήμερα, αλλά θα μπορούσε και να είναι ενδεχομένως σήμερα και δεν έχει καμία σημασία στην συζήτηση που κάνουμε»

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η κ. Γεροβασίλη ήταν πως «γίνεται προσπάθεια ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία».

Ενώ η υπόθεση εξελίσσεται, σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 συνέρχεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με δύο θέματα. Το πρώτο θέμα αφορά την απόφαση για το πότε θα καλέσει τον Γιάννη Πανούση και τον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη για ακρόαση, μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης για την άμεση κλήση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, που έχει και την πλειοψηφία στην Επιτροπή, θα προσπαθήσει να καθυστερήσει χρονικά το κάλεσμα.

Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί σχετίζεται με την έγκριση του διορισμού του ταξίαρχου Αναστάσιου Αναγνωστάκου ως προϊσταμένου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ μετά από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. Η αντίδραση αντέδρασε αρνητικά σε αυτή την πρόταση, καθώς θεωρεί απαράδεκτη την αλλαγή του νυν προϊσταμένου της υπηρεσίας, Σταύρου Σταυρόπουλου μεσούσης της εν εξελίξει έρευνας.

Η Ν.Δ. με απέστειλε, χθες Τρίτη, αντιπροσωπεία βουλευτών της στο πεντάγωνο, η οποία είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα από τον οποίο ζήτησε να μην προχωρήσει σε αλλαγή του κ. Σταυρόπουλου. «Η ΝΔ απαιτεί να μην γίνει η αλλαγή του συγκεκριμένου αξιωματικού μεσούσης έρευνας που είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται για έναν εξαίρετο, μάχιμο αξιωματικό» δήλωσαν οι βουλευτές εξερχόμενοι της συνάντησης και πρόσθεσαν ότι σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών, «δεν θα συμφωνήσουμε με την πρόταση για το νέο πρόσωπο».

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα έχουμε μια πρωτοφανή απόφαση, καθώς παραδοσιακά ήταν ομόφωνη η απόφαση της Επιτροπής Θεσμών για τον προϊστάμενο των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο Ν. Τόσκας προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό θέμα και ενδιαφέρει τόσο πολύ, εν πάση περιπτώσει θα πω κι εγώ την άποψή μου στην Επιτροπή».