Αντιδρά ο Φίλης στην εκπαραθύρωσή του από το Υπ. Παιδείας λόγω Θρησκευτικών

Ο Φίλης καθορίζει την τύχη του ανασχηματισμού ο  οποίος αναμένεται από ώρα σε ώρα να ανακοινωθεί με την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και τη δημιουργία έξι νέων υπουργείων.

Ο ανασχηματισμός του κ. Τσίπρα κυοφορείται εδώ και τρεις εβδομάδες κι ακόμα το θρίλερ με την τύχη του κ. Φίλη δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Και τούτο γιατί ο κ. Φίλης εδραίωσε τη θέση του στο πρόσφατο συνέδριο εκπροσωπεί της εσωκομματική αντιπολίτευση των «53», άνοιξε όμως λογαριασμό με την Εκκλησία που κοστίζει ακριβά στη κυβέρνηση.

 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός επιμένει να τον αλλάξει από την θέση του υπ. Παιδείας ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά ο ίδιος ο κ. Φίλης.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να τοποθετήσει στο υπουργείο Παιδείας τον 69χρονο πανεπιστημιακό Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015 με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γαβρόγλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη σπούδασε Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Lancaster. Επίσης έχει σπουδάσει στο Cambridge University ενώ είναι διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Βρετανικού Πανεπιστημίου Imperial College. Στο ΕΜΠ διορίστηκε ως dozent Privat στα Τμήματα Φυσικής, αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στη συνέχεια της Αθήνας. Από το 1994 είναι Καθηγητής του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του ΕΚΠΑ. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φίλης – που είδε να επιβραβεύεται από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του στο θέμα των Θρησκευτικών -θεωρεί πως αν φύγει από το υπ. Παιδείας θα «έχει ηττηθεί από την Εκκλησία» παρά την μάχη που έδωσε. Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας δεν επιθυμεί στο νέο σχήμα να έχει την εκκλησία απέναντί του.

Ίσως και εκτός κυβέρνησης ο Φίλης;

Η αντιπρόταση που έγινε στον κ. Φίλη από το Μαξίμου είναι για το υπ. Εσωτερικών, θέση για την οποία φέρεται να «κλείδωσε» πάντως ο Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κλίμα με το Μαξίμου είναι πολύ τεταμένο και ορισμένοι εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να είναι εντελώς εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Οι πληροφορίες στο παρά πέντε του ανασχηματισμού

 • Για το υπ. Εσωτερικών γίνεται «σφαγή» με επικρατέστερους τους κ.κ. Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλη, Γ. Κατρούγκαλο.
 • Ο Γιώργος Σταθάκης προορίζεται για το νεοσύστατο ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας
 • Από εξωκοινοβουλευτικούς φέρεται να εισέρχεται στην κυβέρνηση μόνο ο Φώτης Κουβέλης.
 • Αναβαθμίζεται ο Αλ. Χαρίτσης.
 • Ο Γ. Κατρούγκαλος ακούγεται επίσης για την θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δ. Βίτσας προορίζεται για το το Προστασίας Πολίτη
 • Το υπ. Πολιτισμού προτάθηκε να το αναλάβει σε γυναίκα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αν και ακούγεται και το όνομα του Φώτη Κουβέλη.
 • Η Ολγα Γεροβασίλη προορίζεται για το Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
 • Ο Πάνος Κουρουμπλής για το υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
 • Η Θεανώ Φωτίου ακούγεται ότι αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας, στην θέση του Γ. Κατρούγκαλου
 • Η Εφη Αχτσιόγλου προορίζεται για αναπληρώτρια ή υφυπουργός στο υπ. Εργασίας.
 • Ο Χρήστος Σπίρτζης παραμένει αμετακίνητος στο υπ. Υποδομών
 • Ο Ν. Ξυδάκης προορίζεται για αναπληρωτής υπουργός υπό τον Γ. Μουζάλα στο αυτόνομο υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής.