Αντιδρούν έντονα οι Δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου και Ελληνικού-Αργυρούπολης για τη μεταφορά μεταναστών στη Ν. Αθήνα

11.12.2015

Την έντονη αντίδραση των Δημάρχων Αλίμου, Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου και Ελληνικού-Αργυρούπολης αλλά και των κατοίκων των περιοχών αυτών έχει προκαλέσει η απόφαση της μεταφοράς των μεταναστών από την Ειδομένη στη Νότια Αθήνα

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα εκφράζουν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη η μεταφορά παράνομων μεταναστών στη Νότια Αθήνα, στα γήπεδα Χόκεϊ του Ελληνικού και Ταε Κβο Ντο του Π. Φαλήρου χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο. Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως και ο αρμόδιος υπουργός σε δηλώσεις του πρωί είπς πως από το Ταε Κβον Ντο θα πρέπει να φύγουν οι μετανάστες  στις 17/12 αλλά ακόμα δεν ξέρει ούτε εκείνος που θα τους μεταφέρουν.

Οι τέσσερις δήμαρχοι εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για θέματα ασφάλειας και δημόσιας υγιεινής και ζητούν συνάντηση με τον κ.Μουζάλα.

Οι χώροι φιλοξενίας έγιναν για μόνιμες εγκαταστάσεις παράνομων μεταναστών 
Οι κκ. Ανδρέας Κονδύλης, Γιώργο Παπανικολάου, Γιάννης Κωνσταντάτος και Διονύσης Χατζηδάκης υπενθυμίζουν στον κ.Μουζάλα πως πριν από 3 μήνες η κυβέρνηση μιλούσε για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές. Τώρα όμως έχει μετατραπεί σε μόνιμη δομή ανοιχτής φιλοξενίας, όχι για πρόσφυγες πολέμου αλλά για παράνομους μετανάστες.

«Δεν θα γίνει το Ελληνικό χώρος διαμονής οικονομικών μεταναστών»
Οι τέσσερις δήμαρχοι κατηγορούν την κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό, χωρίς έστω τη στοιχειώδη προετοιμασία και οργάνωση. Μάλιστα αναφέρουν πως πριν από 3 μήνες με την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, έχει τώρα μετατραπεί σε μόνιμη δομή ανοιχτής φιλοξενίας, όχι για πρόσφυγες πολέμου αλλά για παράνομους μετανάστες.  Αναφέρουν χαρακτηριστικά «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε «αποθήκη ψυχών» αφού δεν πληροί καμία απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε το πρώην αεροδρόμιο να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών – και όχι Σύρων προσφύγων – στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στα Σκόπια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»

Η επιστολή των δημάρχων 

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την ολοένα αυξανόμενη μεταφορά παράνομων μεταναστών στη Νότια Αθήνα, στα γήπεδα Χόκεϊ του Ελληνικού και Ταε Κβο Ντο του Π. Φαλήρου.

Η ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος είναι εξαιρετικά σημαντική και κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει. Η Πολιτεία, ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό, χωρίς έστω τη στοιχειώδη προετοιμασία και οργάνωση και αφήνοντας στο σκοτάδι τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό που ξεκίνησε πριν από 3 μήνες με την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, έχει τώρα μετατραπεί σε μόνιμη δομή ανοιχτής φιλοξενίας, όχι για πρόσφυγες πολέμου αλλά για παράνομους μετανάστες. 

Τον περασμένο Σεπτέμβρη μας είχατε δεσμευτεί προσωπικά ότι τέλη Οκτωβρίου θα είχε κλείσει η προσωρινή δομή στο Ελληνικό, δέσμευση που δυστυχώς δεν τηρήσατε. Αντί γι΄αυτό, μαθαίνουμε ότι υπάρχει σχέδιο εγκατάστασης χιλιάδων μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο σε ερειπωμένα κτίρια και αντίσκηνα.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε «αποθήκη ψυχών» αφού δεν πληροί καμία απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε το πρώην αεροδρόμιο να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών – και όχι Σύρων προσφύγων – στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στα Σκόπια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τις τοπικές μας κοινωνίες σε επαγρύπνηση.

Σας ζητάμε, κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε επισήμως, άμεσα και εμπεριστατωμένα, στα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Ποιος εγγυάται την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής; Είναι επισήμως γνωστό πλέον ότι ανάμεσα στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που διέρχονται ή καταλήγουν στη χώρα μας βρίσκονται και εξτρεμιστικά στοιχεία.
  2. Πώς θα διασφαλίσετε τη δημόσια υγιεινή, όταν ξαφνικά χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται σε ένα χώρο που δεν πληροί σχεδόν καμία προδιαγραφή για το σκοπό αυτό;
  3. Ως τι θα λειτουργήσουν προσωρινά οι εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου; Κέντρο υποδοχής; Κέντρο φιλοξενίας; Κέντρο διαμετακίνησης; Και το κυριότερο: Θα είναι μια ανοιχτή ή κλειστή εγκατάσταση;
  4. Για πόσο διάστημα σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Ελληνικό για το σκοπό αυτό;
  5. Ποιος θα αναλάβει τη σίτιση και το κόστος φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών;
  6. Ποιος και με ποιο τρόπο θα κάνει την καταγραφή των αλλοδαπών;
  7. Πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες;

Κύριε Υπουργέ,

Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ήδη η Νότια Αθήνα και οι δήμοι μας 3 μήνες τώρα έπραξαν το καθήκον τους ανθρωπιστικά όπως όφειλαν.

Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για ένα ζήτημα τέτοιων διαστάσεων. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις και τον βαθύ προβληματισμό μας. Αναμένουμε άμεση συνάντηση μαζί σας και αναλυτική επίσημη ενημέρωση.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (πρώτος από αριστερά στη φωτό)
ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (δεύτερος από αριστερά στη φωτό)
ΑΛΙΜΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ (τρίτος από αριστερά στη φωτό)
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ (τέταρτος από αριστερά στη φωτό)