Αντιμέτωπη η Κυβέρνηση με τις απαιτήσεις των δανειστών και τη λαϊκή κατακραυγή

21.10.2015

 

 

Σφίγγει ο κλοιός για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων

 

 

 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές κάθεται σήμερα Τετάρτη η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τις υπο-δόσεις των 2 και 1 δις, ενώ παράλληλα ψάχνει για ισοδύναμα μέτρα που ανέρχονται στο ποσό των 3,5 δις ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν.

 

 

Η Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, Τσακαλώτος, Φλαμπουράρης, Χουλιαράκης και Αλεξιάδης, βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο εκ διαμέτρου αντίθετα μέτωπα. Αφενός μεν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τον Αύγουστο έναντι των δανειστών και αφετέρου δε τις υποσχέσεις που έδωσε στους ψηφοφόρους της παράταξης ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Όσον αφορά στις δεσμεύσεις των δανειστών, έστω και με αργά βήματα, φαίνεται πως τις υλοποιεί. Το αδιέξοδο όμως βρίσκεται στα ισοδύναμα μέτρα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στο λαό αλλά αδυνατεί να τα βρει.

 

 

Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, το προσχέδιο της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων αλλά και η επεξεργασία των Ελληνικών προτάσεων αναφορικά με τα ισοδύναμα μέτρα, είναι τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν υπό συζήτηση κατά τη διάρκεια των τριήμερων επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) στην Αθήνα.

 

 

Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς καθώς η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει πλήρως τα προαπαιτούμενα, οπότε το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως. Αυτός είναι και ο λόγος που αναβλήθηκε η προγραμματισμένη σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group με σκοπό την ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

 

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια εξ αιτίας των καθυστερήσεων, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα περνώντας προσφάτως τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, κίνηση όμως που δεν αρκεί. Οι απαιτήσεις των δανειστών δεν καλύπτονται από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, ώστε να ανάψουν το πράσινο φως για την υπο-δόση των 2 δις ευρώ. Ζητούν από την ελληνική Κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις στην Βουλή και να περάσει η επιβολή όλου του πακέτου των σκληρών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Τρίτο Μνημόνιο.

 

 

Οι μεταρρυθμίσεις που κρίνονται άμεσα αναγκαίες από τους θεσμούς αφορούν τα κόκκινα δάνεια, την πρώτη κατοικία, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, αεροδρόμια και φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση από πλευράς της δεσμεύτηκε πως όλα τα μέτρα θα περάσουν μέσα στον Νοέμβριο με καταληκτική ημερομηνία, που τέθηκε από την ΕΚΤ, την 15η Νοεμβρίου.

 

 

Πρώτο άμεσο κτύπημα στα ακίνητα, που αποτελούν μια σίγουρη πηγή εσόδων για τα ταμεία του κράτους. Από σήμερα νωρίς το πρωί ξεκίνησε και η ανάρτηση στο Τaxis των εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων, έτσι ώστε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να δοθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

 

 

Το εύλογο ερώτημα που πλανάται σε πλάνη οικτρά είναι το «πως» η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τα βαρύτατα και μη εφαρμόσιμα μέτρα στο λαό, αφού θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με το ξεκλήρισμα κάθε λαϊκού νοικοκυριού.