Αντιμικροβιακή θωράκιση με χαλκό του Κ.Υ. Οινοφύτων δωρεά της ELVAL HALKOR

Η ερευνητική μελέτη για την αντιμικροβιακή προστασία του χαλκού σε υγειονομικές μονάδες, αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους παρουσιάστηκε, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στην θεατρική αίθουσα του Μεγάρου «Δημοσθένης Λιάπης» στα Οινόφυτα.

Αιτία της παρουσίασης αποτέλεσε η δωρεά της εταιρίας ELVAL HALKOR  για την αντιμικροβιακή θωράκιση με χαλκό του Κέντρου Υγείας Οινοφύτων. Μια χορηγία που έφτασε τα 30 χιλιάδες ευρώ.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας Β. Περγάλιας κατά την ομιλία του τόνισε ότι  «Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ρητή διατύπωση του Νόμου και η εφαρμογή της προϋποθέτει το θεμελιακό στοιχείο προόδου: την συνέργεια.

Ο  κ. Περγάλιας  αναφέρθηκε στο έργο το οποίο προσφέρουν στο  Δήμο Τανάγρας τα δύο Κέντρα Υγείας, το Κ.Υ. Σχηματαρίου και το Κ.Υ. Οινοφύτων στη δεύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας  στην οποία είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα στο έργο που επιτέλεσαν κατά την περίοδο του κορονοιού. εξαίροντας το έργο της Διευθύντριας κας Χριστίνας Μαντή.

«Παλεύουμε, είπε και θα παλεύουμε για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων χώρων υγείας, ακολουθώντας το δρόμο της συνέργειας και της συνέπειας, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στον πολίτη» και ανέφερε την ανάγκη ενίσχυσης περαιτέρω με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Ενώ πρόσθεσε «Σε μια εποχή δύστοκη, με κύριο χαρακτηριστικό την στενότητα του δημοσιονομικού χώρου- και τα συμπαρομαρτούντα της ανεργίας αλλά και των υποστελεχωμένων υπηρεσιών  η ενίσχυση των δομών υγείας είναι βασική προτεραιότητά μας».

Τόνισε δε ότι «το Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει ψηφίσει ομόφωνα για την μη μετατροπή του Γ’ Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών Βοιωτίας σε Αποκεντρωμένο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής».

Ο κ. Περγάλιας ευχαρίστησε  θερμά τον κ. Πάνο Ευσταθίου, Επιστημονικό Σύμβουλο σε θέματα υγείας του Ελληνικού ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, καθώς και τον κ. Βεργόπουλο Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης χαλκού, για την έγκυρη και άκρως ενδιαφέρουσα ενημέρωση που θα ακολουθήσει. Καθώς και την χορηγό-δωρήτρια εταιρεία ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ για την εγκατάσταση επιχαλκωμένων αντιμικροβιακών επιφανειών στο Κέντρο Υγείας Οινοφύτων.

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αν. Κουτσούμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας κ. Σπ. Περγαντάς,  ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας π. Γεώργιος ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.  Γεώργιου, καθώς και ο Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού κ.  Βεργόπουλου.

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Φ. Σερέτης  αναφέρθηκε στην έμπρακτη στήριξη του Δήμου Τανάγρας και προσωπικά του κ.  Περγάλια στο υγειονομικό έργο των Κέντρων Υγείας της περιοχής αλλά και στην άριστη συνεργασία τους για αντιμετώπιση τοπικών υγειονομικών προβλημάτων.

Στον χαιρετισμό του ο Εκπρόσωπος της ELVAL HALKOR, που έκανε και την σχετική δωρεά κ. Π. Λώλας  αναφέρθηκε στο έργο κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας,  όπου σε ετήσια βάση φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ. Τόνισε ότι η εταιρία στήριξε την μάχη των Κέντρων Υγείας κατά την περίοδο του κορονοιού, αλλά και σε καθημερινή βάση  καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την υγειονομική προστασία των 2 χιλιάδων εργαζομένων του και των κατοίκων της περιοχής.

Ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου Επιστημονικός Σύμβουλος για Θέματα Υγείας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού αναφέρθηκε στο ρόλο του χαλκού από την αρχαιότητα ως μέσον  αντιμικροβιακής προστασίας.

Επίσης στις ιδιότητες του χαλκού σε υγειονομικούς χώρους όπως στο Κ.Υ.  Οινοφύτων όπου έχει γίνει αντιμικροβιακή προστασία στο ασανσέρ και σε άλλους χώρους καθώς και σε μεγάλες υγειονομικές μονάδες της χώρας και του εξωτερικού.