Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το ΣτΕ ο Νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Αντισυνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το Νόμο Παππά για την εκχώρηση των τηλεοπτικών αδειών με ψήφους 14 υπέρ και 11 κατά. Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε άλλο όργανο και δη στον Υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά το δικαίωμα να διενεργεί διαγωνισμούς για την παραχώρηση τηλεοπτικών αδειών πλην του ΕΣΡ.

Η απόφαση πρόκειται για την πρώτη σημαντική ήττα της Κυβέρνησης καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε επικοινωνιακά στηρίξει το Νόμο Παππά. Η απόφαση του ΣτΕ ξάφνιασε το Μαξίμου το οποίο ανέμενε μια μεσοβέζικη λύση, να δώσει η Κυβέρνηση το δικαίωμα στο ΕΣΡ να επικυρώσει το διαγωνισμό Παππά.

Τις τελευταίες μέρες κορυφαία Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι αν ο Νόμος Παππά κριθεί Αντισυνταγματικός θα αλλάξει. Στην παρούσα φάση η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει τις προθέσεις της Κυβέρνησης γιατί πλέον μόνο το ΕΣΡ μπορεί να διενεργήσει εκ νέου το διαγωνισμό, το οποίο όμως ΕΣΡ η ίδια η Κυβέρνηση κατήργησε, επειδή Πρόεδρος του ήταν η δημοσιογράφος κ. Αλεξίου μητέρα της πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει επιπτώσεις και στον επικείμενο ανασχηματισμό στον οποίο αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ώρες ή μέχρι το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση η θέση του Υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά κρίνεται επισφαλής. Επίσης είναι άγνωστο τι θα συμβεί με τις 4 τηλεοπτικές άδειες που έχουν δοθεί αλλά και την πρώτη δόση του τιμήματος που έχει καταβληθεί.