Ανύπαρκτη η σήμανση προς Δερβενοχώρια – Χρειάζεται η… ΕΜΑΚ για να τα ανακαλύψει ο επισκέπτης

3.3.2016

Η περιοχή των Δερβενοχωρίων  του Δήμου Τανάγρας πέρα από την ιστορικότητά της, είναι και μια από τις πιο γραφικές και τουριστικές συνάμα περιοχές της χώρας, με μεγάλη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το Κλεινόν Άστυ κι αποτελεί πνεύμονα ζωής.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά έργα ανάπλασης της περιοχής από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξής της. Η περιοχή πευκόφυτη σε πολλά σημεία της αλλά και με σημαντικές εναλλαγές του τοπίου δίνουν ένα χρώμα υπαίθρου με αποτέλεσμα να γίνεται πόλος έλξης για τους επισκέπτες που αναζητούν κάτι το διαφορετικό μέσα στη καθημερινότητά τους.

Εν τούτοις υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα τα οποία η Δημοτική Αρχή του Δήμου Τανάγρας οφείλει να επιλύσει. Το σημαντικότερο είναι η σήμανση της περιοχής η οποία είναι ανύπαρκτη. Δεν μιλάμε για χιλιομετρικές αποστάσεις που μάλλον ξεχάστηκαν λόγω πιθανόν έλλειψης μετρητή. Ή για διαγραμμίσεις κάτι άγνωστο. Μιλάμε για της πινακίδες που δείχνουν την πορεία των οχημάτων προς τα γραφικά χωριά των Δερβενοχωρίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα υπάρχει η πινακίδα που αναγράφει Δήμος Δερβενοχωρίων  που καλωσορίζει τους επισκέπτες, όπως ονομάζετο η περιοχή πριν την αλλαγή επί Καλλικράτη. Γιατί έκτοτε ονομάζεται Δημοτική Ενότητα Δερβενοχωρίων, του Δήμου Τανάγρας. Εκτός κι αν ο Δήμος Τανάγρας θεωρεί ξένο σώμα τα Δερβενοχώρια γεγονός που δεν πρέπει μάλλον να συμβαίνει.

Κάποιος που θα επιχειρήσει την πρόσβαση μέσω του Δήμου Μάνδρας και Βιλλίων έχει κάποια τύχη να ανακαλύψει τα χωριά αυτά αν δεν είναι γνώστης της περιοχής. Αν κάνει το λάθος να μεταβεί από το Δήμο Τανάγρας, μάλλον θα ήταν καλύτερα να ζητήσει και τη συνδρομή της ΕΜΑΚ για  να μην βρεθεί να περιπλανάται σαν τον Οδυσσέα  σε άγνωστα μέρη μέσα στα χωράφια χωρίς προσανατολισμό.

Τα Δερβενοχώρια είναι το στολίδι του Δήμου Τανάγρας. Είναι μια περιοχή που μπορεί ακόμη περισσότερο να αναδειχτεί  και να έχει σημαντικά οφέλη σε μια περίοδο οικονομικής  κρίσης. Χρειάζονται μικρά αλλά σημαντικά βελτιωτικά έργα που να δίνουν στα Δερβενοχώρια μια άλλη εικόνα.  Να μην δείχνουν ξεχασμένα και απομονωμένα. Να μην θεωρεί κανείς ότι πάει σε άλλους τόπους. Αλλά σε μια μαγευτική περιοχή που είναι δίπλα μας. Με καθαρή ατμόσφαιρα, δρόμους καθαρούς, ανθρώπους ευγενικούς, πρόσχαρους, αυθεντικούς.

Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή υπό τον κ. Β. Περγάλια θα σχεδιάσει άμεσα και  θα προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν τα Δερβενοχώρια σε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η θέληση υπάρχει και ήδη έργο φαίνεται ότι παράγεται.

Άλλωστε υπάρχουν προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση  και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννης εκτιμώ ότι θα είναι αρωγός  στην περαιτέρω ανάπτυξη κι αξιοποίηση της περιοχής. Η διαβούλευση με τους πολίτες για την εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για έργα ανάπλασης, αξιοποίησης και ανάπτυξης της περιοχής.

ΣΚΟΥΡΤΑ