Απάντηση του Δήμου Ωρωπού σε αυτοψία που έγινε στη Μαυροσουβάλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΨΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΟΣΟΥΒΑΛΑ

Θεωρείται αναγκαίο να αποκατασταθεί η αλήθεια σχετικά με τα ψευδή δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν, προ ημερών, σε site της περιοχής και προέκυψαν από αυτοψία (!) Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης στις κεντρικές εγκαταστάσεις υδροδότησης στη Μαυροσουβάλα.
Επίσης πρέπει να αναφέρουμε πως η φωτογραφία που έχει αναρτηθεί αφορά στην περίοδο πριν αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου και αποτυπώνει την κατάσταση που βρήκαμε. Η σημερινή εικόνα είναι διαφορετική και σας την παρουσιάζουμε παρακάτω.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως πως κάθε κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να στοιχειοθετείται και να ακολουθείται από τεκμηριωμένες και τεχνοκρατικές, τουλάχιστον στην συγκεκριμένη περίπτωση, επισημάνσεις, που θα είχαν υπόσταση, ενώ παράλληλα ίσως και να πληροφορούσαν έγκυρα τον κόσμο.

Αρχικά, να σημειώσουμε πως οι γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα, που ανήκουν στο Δήμο Ωρωπού, είναι τέσσερις και όχι τρεις. Σοβαρή παράλειψη των διενεργούντων την αυτοψία.

Από τις τέσσερις αυτές γεωτρήσεις δεν λειτουργούσε ΚΑΜΙΑ κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας, καθώς σοβαρά προβλήματα ηλεκτρολογικής φύσης, τις είχαν καταστήσει ανενεργές. Ο ένας εκ των δυο μετασχηματιστών ήταν συλημένος και κατεστραμμένος ολοκληρωτικά και ο άλλος δεν λειτουργούσε λόγο ελλιπούς συντήρησης. Η αδιαφορία και ο πλημμελής έλεγχος, τους είχαν καταστήσει μη λειτουργικούς, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προχωρήσει στην διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω επικινδυνότητας.

Αυτήν την κατάσταση βρήκαμε, καθώς οι εγκαταστάσεις είχαν αφεθεί στο έλεος τους και η υδροδότηση γίνονταν αποκλειστικά από την ΕΥΔΑΠ.
Θεωρήσαμε λογικό να αποκαταστήσουμε τουλάχιστον τις δυο από τις τέσσερις αντλίες αρχικά, αφού οι ανάγκες μας σε παροχή νερού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από το 2015 που αναλάβαμε και για το Δήμο μας η αγορά προς 0.18ε/ m3, που χρεώνει η ΕΥΔΑΠ, είναι ασύμφορη.

Να σημειώσουμε πως οι ανάγκες μας αντιστοιχούν σε 15.000m3 το χειμώνα, ποσότητα που σχεδόν μπορούμε να καλύψουμε με την λειτουργία των δυο αντλιών (300m3* 2 αντλίες *24 ώρες). Το καλοκαίρι οι ανάγκες αυξάνονται και αντιστοιχούν σε 50.000m3, ποσότητες που αφορούν ημερήσια βάση και στοχεύουμε να καλύψουμε την επάρκεια κατά 70%, όταν ολοκληρωθεί και η επισκευή των άλλων δυο γεννητριών.

Εξαρχής αυτή ήταν η πρόθεση μας, αλλά ο κυκεώνας που αντιμετωπίσαμε, μετά από τις ενστάσεις και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και η παρακώληση του εργολάβου, έχουν καθυστερήσει την έκβαση των εργασιών αποκατάστασης και ολοκλήρωσης των έργων.
Ως εκ τούτου αποκαταστάθηκαν οι δυο μετασχηματιστές, με «ξηρού τύπου» και με πρόβλεψη να δεχτούν και τις δυο νέες αντλίες που θα λειτουργήσουν στο μέλλον για επάρκεια. Οι νέοι μετασχηματιστές στεγάστηκαν σε δομική κατασκευή για να μην είναι εκτιθέμενοι στα καιρικά φαινόμενα και στις κακόβουλες πράξεις.

Ο μηχανισμός λειτουργίας της συνολικής εγκατάστασης που αφορά όλο το Δήμο, με τις αντλίες, τους προωθητές και τους ρυθμιστές πίεσης, είναι πολύπλοκος για να αναλυθεί. Είναι βέβαιο, πως απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να ελέγχει και να συντηρεί τους μηχανισμούς αυτούς, το οποίο, όμως, δεν διαθέτει η Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου. Πάρα ταύτα, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της υπηρεσίας και τον υπερβάλλοντα ζήλο που δείχνει, έχει καταστεί δυνατή η λειτουργία του συστήματος. Αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ένα ολοκληρωμένο παροχετευτικό μηχανισμό, που ικανοποιεί και καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του Δήμου, τουλάχιστον κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα νούμερα που αφορούν την πληρότητα και τις ανάγκες του Δήμου, είναι ιλιγγιώδη, καθώς ανέρχονται σε 3000m3 ανά ώρα. Περισσότερα από 70 αντλητικά μηχανήματα και εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα παροχών και σωλήνων ύδρευσης όλων των διαμετρημάτων χρειάζονται από την Υπηρεσία Ύδρευσης, ώστε να εξυπηρετηθούν καθημερινά μακρινές χιλιομετρικές αποστάσεις, μέχρι το πιο απομακρυσμένο σημείο του Δήμου.
Η δύσκολη αυτή αποστολή ανάγεται σε άθλο και ευχαριστούμε πολύ τους ανθρώπους αυτούς των οποίων το έργο και η συνέπεια τους αποδείχθηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές. Κανένα σημείο του Δήμου δεν έμεινε χωρίς νερό, παρά την τεράστια κατανάλωση που απαιτήθηκε αιφνιδίως.

Για μια ακόμα φορά, κάποιοι είδαν μόνο αυτά που ήθελαν να δουν, μειώνοντας την προσπάθεια και απαξιώνοντας αυτούς τους ανθρώπους, μόνο και μόνο για να κάνουν κριτική λέγοντας ψέματα.
Κύριοι το έργο μας είναι τεράστιο και προσπαθούμε με σοβαρότητα και μεθοδικότητα, να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη καθημερινότητα. Είναι δύσκολο να το αντιληφθείτε, διότι δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με τα δύσκολα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουμε. Η παρουσία σας είναι ανύπαρκτη.

Εμείς θα παλεύουμε για το καλό των δημοτών μας και το συμφέρον τους, παρέχοντας τους τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, με μοναδικό γνώμονα την οικονομία και την αυτονόμηση των υπηρεσιών μας.

Από το γραφείο Τύπου

του Δήμου Ωρωπού