Απέσυρε η Κυβέρνηση το «Παράλληλο Πρόγραμμα»

18.12.2015

Πρώτη ήττα της κυβέρνησης στη Βουλή αφού αναγκάστηκε να πάρει πίσω άρον-άρον και στο  παρά πέντε το «κολοβό» νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα μετά τη σφοδρή αντίδραση της Αντιπολίτευσης Κι ακόμη γιατί εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους οι δανειστές και  χωρίς να έχουν λάβει γνώση ούτε και έγκριση.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως «οι Θεσμοί είναι ενήμεροι για τη συζήτηση κι άλλων προτάσεων στο ελληνικό Κοινοβούλιο και θα τις αξιολογήσουν, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει διαβούλευση σε ό,τι αφορά στους στόχους του Προγράμματος προσαρμογής. Οι ελληνικές Αρχές είναι σε επαφή για το σκοπό αυτό με τους Θεσμούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες αφού γίνει διαβούλευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς, το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα θα έρθει στη Βουλή κάποια στιγμή μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πάντως δυσφορία υπήρξε και για το δημοσιονομικό κόστος των εν λόγω μέτρων, αφού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είχε υπολογίσει το ακριβές κόστος, το οποίο θα ήταν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως δεν είναι πρώτη φορά που οι δανειστές εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αφού το ίδιο είχε συμβεί για σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν και αφορούσαν την Παιδεία.

Δραγασάκης: Στόχος μας 80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% μνημόνιο

Ακόμη σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωνε υπερήφανος ότι «Ογδόντα τοις εκατό παράλληλο πρόγραμμα, και 20% μνημόνιο είναι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2016», στον απόηχο της έντονης δυσαρέσκειας των δανειστών για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό στο Κόκκινο, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την επαναλειτουργία κλειστών επιχειρήσεων, όπως η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, ενώ την άνοιξη σχεδιάζεται να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη,

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα θεσπιστεί ρύθμιση για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, ενώ προανήγγειλε την εγκαθίδρυση ενός συστήματος αντίστοιχου της Διαύγειας για τις τράπεζες ώστε να μπορούν όλοι να βλέπουν αν μια τράπεζα δίνει δάνεια, σε ποιον τα δίνει και αν το κάνει επιλεκτικά.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι συνέρχεται το EuroWorking Group με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με στόχο της έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισεκ, ευρώ.

Το EWG συνέρχεται στον απόηχο της δυσφορίας πηγών κοντά στους θεσμούς για το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης που θεωρείται ότι δεν είναι επαρκώς κοστολογημένο, με τους δανειστές να ζητούν ισοδύναμα μέτρα.

Εξάλλου, τα αναπτυξιακά ζητήματα θα βρεθούν στην ατζέντα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Στο ΚΥΣΟΙΠ πρόκειται να συζητηθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Αναπτυξιακό Συμβούλιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.