Απεγνωσμένες προσπάθειες Κατρούγκαλου να δικαιολογήσει το Ασφαλιστικό

8.1.2016

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το ασφαλιστικό εξελίσσεται σε Συμπληγάδες και ότι η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία θα δοκιμαστεί σκληρά το επόμενο διάστημα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε τις αλλαγές.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος γνωρίζοντας ότι σύσσωμη η Αντιπολίτευση θα βρεθεί απέναντι από την κυβέρνηση, στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, επιστρατεύει την επικοινωνιακή οδό για να χρυσώσει το χάπι και να αμβλύνει τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση όσον αφορά τις αλλαγές.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου για το Ασφαλιστικό.τόνισε ότι ο «στρεβλός χαρακτήρας του συστήματος, το PSI και το μνημόνιο είναι οι τρεις λόγοι για τους οποίους απαιτούνται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό» και κάπως έτσι ανακάλυψε τη πυρίτιδα.

Ο υπουργός Εργασίας μίλησε και πάλι για παραπληροφόρηση στο θέμα των αλλαγών, λέγοντας ότι πλέον θα εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες για όλους.

«Για πρώτη φορά από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας» διαβεβαίωσε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανόν και ο μεγάλος πολιτικός θα αισθάνεται υπερήφανος για τα κατορθώματα της σημερινής κυβέρνησης. Ενώ για την προσωπική διαφορά δεσμεύθηκε λεγοντας: «την εγγυόμαστε για πάντα».

«Την προσωπική διαφορά (που θα εισπράττουν οι σημερινοί συνταξιούχοι) την εγγυόμαστε για πάντα. Η αναφορά που υπάρχει στο νόμο για το 2018 αναφέρεται στο αυτονόητο, ότι θα μειώνεται όσο θα ανεβαίνουν οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων» είπε χαρακτηριστικά.

Το σημαντικότερο πράγμα για το Ασφαλιστικό είναι η ελπίδα και η εμπιστοσύνη, συνέχισε αναφερόμενος καταρχήν στην εθνική σύνταξη και στο γεγονός ότι θα υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλους.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ακόμα ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για κατηγορίες, όπως τα «μπλοκάκια» για τα οποία είπε ότι στο σχέδιο προβλέπεται οι εισφορές που θα δώσουν να είναι ίδιες με τους μισθωτούς και μεγάλο κομμάτι θα επωμιστεί ο εργοδότης: 6,5% ο εργαζόμενος και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε ότι θα γίνουν δεκτές όσες βελτιώσεις προταθούν και είναι δίκαιες, αλλά δεν μπορούν να ευνοηθούν κλάδοι.

Αυτό είπε και στους εκπροσώπους των δικηγόρων που τον επισκέφθηκαν: «Δεν μπορώ, όταν κάνω τέτοιο άλμα με τις εισφορές των αγροτών να ευνοήσω τον δικό μου επαγγελματικό κλάδο» εξήγησε.

Ο κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε στην εισαγωγική του ομιλία ότι θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον οποίο θα εξετάσει «πώς θα παντρευτεί το ασφαλιστικό με το φορολογικό».

Για τις επαφές που ξεκινά στην ΕΕ για το θέμα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι αυτό γίνεται γιατί το Ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα, αλλά και ευρωπαϊκό, επικαλούμενος μάλιστα και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να τον καλέσει κατ’ αντιπαράσταση με τον εκπρόσωπο του κουαρτέτου κ. Κοστέλο, προκειμένου να συζητήσουν δημόσια τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.