Απειλείται η Ζώνη Σένγκεν – Ντόμινο το κλείσιμο των συνόρων

5.1.2016

Νέα αναστάτωση προκλήθηκε για το μέλλον της Ζώνης Σένγκεν μετά από την απόφαση της Σουηδίας να τοποθετηθούν φράχτες  στην πόλη Μάλμε και να επιβάλλει ελέγχους στους ταξιδιώτες από τη Δανία, καταβάλλοντας έτσι μια προσπάθεια να περιορίσει τη ροή των προσφύγων.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, αφού μετά από τους εξονυχιστικούς ελέγχους της Σουηδίας σε γέφυρα και τούνελ που συνδέει τις δύο χώρες, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία, φοβούμενη ότι θα εγκλωβιστεί εκεί μεγάλος αριθμός μεταναστών.

Καθώς η Γερμανία και η Σουηδία δέχονται την μεγαλύτερη ροή μεταναστών, έσπευσε το Βερολίνο να προειδοποιήσει ότι η Ζώνη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο.   Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σάεφερ δήλωσε πως «η ελευθερία της κίνησης είναι μία σημαντική αρχή, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε ότι «η Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, αλλά διατρέχει κίνδυνο»

Ο Σουηδός υπουργός Μετανάστευσης, Μόργκαν Γιόχανσον, από την πλευρά του φρόντισε να υπερασπιστεί τους συστηματικούς ελέγχους της χώρας του, εξηγώντας ότι στόχος τους είναι να μην δημιουργηθεί μία κατάσταση στην οποία δεν θα μπορεί πλέον η χώρα να υποδεχθεί σωστά όσους ζητούν άσυλο.

Για πρώτη φορά από το τέλος του 1950, τότε που υιοθετήθηκε η νορβηγική συμφωνία για μετακινήσεις χωρίς διαβατήριο, 20 χρόνια περίπου πριν από τη δημιουργία της Ζώνης Σένγκεν, όσοι ταξιδεύουν ανάμεσα σε Σουηδία και Γερμανία θα πρέπει να επιδεικνύουν την ταυτότητα τους, σύμφωνα με τα νέα μέτρα.

Ντόμινο το κλείσιμο των συνόρων

Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν παραδέχθηκε ότι η χώρα του απλά αντιδρούσε στην απόφαση της Σουηδίας και κανείς δεν χαίρεται με την απόφαση να υιοθετηθούν έλεγχοι στα σύνορα. Προσέθεσε επίσης ότι οι  έλεγχοι της Σουηδίας θα λειτουργήσουν σαν ντόμινο. «Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ αδυνατεί να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και άλλες χώρες θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν ελέγχους στα σύνορα. Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να αντιδράσουν σε αυτό», τόνισε.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ζώνης Σένγκεν, σε εξαιρετικές καταστάσεις, οι χώρες μπορούν να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορα για έως και έξι μήνες. Στην κίνηση αυτή έχουν προβεί αρκετές χώρες της Σένγκεν, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, σε μια προσπάθεια της Ευρώπης να ανταποκριθεί στην προσφυγική κρίση.

Η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά ανήκει στη Σένγκεν, ανακοίνωσε  την προηγούμενη εβδομάδα ότι τους πρόσφυγες χωρίς βίζα που φτάνουν εκεί από άλλες χώρες της ζώνης, ιδιαίτερα από τη Σουηδία, θα αρχίσει να τους στέλνει πίσω. Παράλληλα, οι συνοριοφύλακες της Φινλανδίας πρόσφατα άρχισαν να απαιτούν από τους χειριστές των φέρι να βεβαιώνονται πριν επιτρέψουν στους μετανάστες την επιβίβαση ότι έχουν βίζα ή άδεια παραμονής, κόβοντας έτσι μία από τις τελευταίες προσφυγικές διαδρομές προς τη Φινλανδία.