Απειλείται η κατάσταση της οικονομίας

Έλλειψη ρευστότητας

Απόρροια του αιτήματος που απεύθυναν οι δύο ελληνικές συστημικές τράπεζες (ALPHA BANK και EUROBANK)  στην Τράπεζα Ελλάδος, προκειμένου  να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ELA (Emergency Liquidity Assistance), ήταν οι εκροές από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιαίτερα του ταμιευτηρίου.

Οι αναλήψεις των μικροκαταθετών αυξήθηκαν κατά 15% μέσα σε μια μέρα καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην μπορεί να γίνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ και έτσι ο κόσμος σπεύδει να πάρει τα χρήματα του από την τράπεζα, ενώ παράλληλα οι δανειολήπτες απέχουν από την όποια συστηματική κάλυψη των υποχρεώσεων τους με την ελπίδα ότι η ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης από τις επερχόμενες εκλογές θα αλλάξει τις συνθήκες προς το καλύτερο.

Ανάγκη ή πρόληψη η κίνηση προσφυγής στον ELA;

Όσο κι αν χαρακτηρίζεται προληπτικό το αίτημα των τραπεζών, οι τραπεζίτες προβληματίζονται καθώς διαφαίνεται η επιτακτική ανάγκη να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό βοήθειας από την ΕΚΤ ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών που απειλείται από την κρίση ρευστότητας.

Ένα από τα πιθανά σενάρια που ακούγεται είναι ότι θα αποφευχθεί η χρήση της συγκεκριμένης βοηθητικής γραμμής μέχρι τις εκλογές με την προοπτική να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Το αποτέλεσμα προφανώς θα είναι άμεσα συνυφασμένο με το εκλογικό αποτέλεσμα που θα καθορίσει την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα.

Τι οδήγησε στην κατάθεση των αιτημάτων

Η προσφυγή των τραπεζών στον ΕLA είναι αποτέλεσμα της συνεχούς αυξανόμενης εκροής των καταθέσεων παράλληλα με την απόκτηση έντοκων γραμματίων που επιβάλλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το κράτος. Καταλυτική στάθηκε η απόφαση της Κεντρικής Tράπεζας της Ελβετίας να αποσυνδέσει το φράγκο από την σταθερή ισοτιμία του με το ευρώ. Η ισχυρή ανατίμηση του ελβετικού φράγκου από το 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικό φράγκο σε 1 ευρώ προς 1,02 ελβετικό φράγκο τάραξε την ισορροπία στις δανειοληπτικές και διάφορες άλλες συναλλαγές των τραπεζών που γίνονταν σε ελβετικό φράγκο. Καθώς η βασική πηγή χρηματοδότησης των τραπεζών είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν υπήρχαν πλέον τα απαραίτητα εχέγγυα για την άντληση ρευστού από εκεί οπότε αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον ELA βάση σχεδιασμού που υπάρχει όταν εμφανίζονται προβλήματα λόγω έλλειψης μετρητών και εγγυήσεων για την χρηματοδότηση από την αγορά, στην συγκεκριμένη περίπτωση από την ΕΚΤ..